Chessity logo Player

Jeroen van den Berg: Hoge verwachting van Tata Steel Chess 2017

Jan 13, 2017
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Jeroen van den Berg heeft het druk. Vandaag barst ‘zijn’ Tata Steel Chess Toernooi los. Voor Chessity wilde de toernooidirecteur echter wel even tijd vrijmaken voor een interview.

Pas als alles schakers achter de borden zitten, begint voor mij het genieten.


Ben je zenuwachtig?

"Ik slaap er goed om, maar zo’n toernooi is altijd spannend. Als dat niet zo zou zijn, zouden we iets verkeerd doen. Zonder een gezonde spanning, zou je als organisatie verslappen.

Het is deze week razend druk. Er zijn voortdurend kleine veranderingen, ik moet in de gaten houden of de inrichting van de zaal goed verloopt en ik word veel gebeld door journalisten. Daar komt nog bij dat het op het moment heel slecht weer is in delen van Europa, waardoor veel vluchten van deelnemers vertraging hebben en we rijschema’s van de chauffeurs moeten bijstellen. En dan moesten we de opening van vanmiddag nog repeteren en allerlei andere laatste dingen regelen. Pas als alle schakers achter de borden zitten, wordt het rustiger. Dan begint voor mij het genieten."

 

Gelukkig melden schakers zich niet vlak van tevoren geblesseerd af, zoals bij tennistoernooien vaak gebeurt…

"Toch komt het weleens voor dat een speler kort van tevoren afzegt. Dat is niet iets waar ik echt nerveus van word. Als het gebeurt, weet ik hoe ik het moet oplossen. Ik kan daar niets over zeggen, maar het zin in mijn hoofd."

 

Jij bent toernooidirecteur van Tata Steel Chess. Wat houdt dat eigenlijk precies in?

"Als toernooidirecteur ben ik verantwoordelijk voor alles wat direct met schaken te maken heeft. Dat is best veel. Er doen natuurlijk een heleboel schakers mee, maar er lopen ook heel wat mensen rond in de wedstrijdleiding en er is veel pers. Dat coördineer ik allemaal.

Ik ben gedurende het hele jaar bezig met het toernooi. Daarin wisselen pieken en rustiger periodes elkaar wel af, maar alles bij elkaar opgeteld is het wel een half jaar fulltime werk. Direct nadat het toernooi van dit jaar is afgelopen, gaan we alweer aan de slag met het toernooi van volgend jaar. Dan maken we begrotingen en stellen we een plan op voor welke spelers we willen aantrekken. In februari hebben we al een shortlist van spelers. Daar ga ik vervolgens achteraan jagen."

 

Hoe ziet dat ‘jagen op spelers’ eruit?

"Het begint ermee dat ik contact leg met de spelers. Vaak reis ik ze ook achterna en hoop ik tot een afspraak te komen. Of het moeilijk is om goede spelers naar Wijk aan Zee te halen? Dat valt wel mee, want het is een populair toernooi. Het is vooral moeilijk om de juiste keuzes te maken, want de spelers willen eigenlijk allemaal wel. Al merk ik dat het de laatste jaren iets lastiger wordt. In dezelfde periode als ons toernooi is bijvoorbeeld ook een toernooi op Gibraltar. Sommige spelers kiezen daar voor.

Als een speler niet wil, blijf ik er niet achteraan jagen. Dan ga ik gewoon verder met de volgende op mijn lijstje. Het is ook belangrijk om de relatie goed te houden, want er komt altijd weer een volgend toernooi."

Als ik denk dat een iemand een flinke ontwikkeling gaat doormaken, probeer ik zo'n speler vast te leggen.

Als in februari de shortlist al klaar is, kun je dus niet meer inspelen op wat er op schaakgebied gebeurt in de 11 maanden voorafgaand aan het toernooi. Is dat niet lastig?

"Ik probeer daar met de uitnodigingen wel rekening mee te houden. Ik kijk altijd naar wat lagere spelers en houd hun schaakontwikkeling goed in de gaten. Als ik denk dat iemand een flinke ontwikkeling gaat doormaken, probeer ik zo’n speler vast te leggen. Soms pakt dat niet goed uit, maar over het algemeen ben ik daar redelijk goed in."

 

Je hebt dan ook al heel wat jaren ervaring, toch?

"Ja, dat klopt. In 1999 ben ik begonnen als directeur, maar daarvoor was ik ook al jarenlang intensief betrokken bij het toernooi. Ik bekijk het schaken dus altijd door een Tata Steel Chess-bril. Dat is een tweede natuur.

Mijn voorganger, wijlen Piet Zwart, is hier 45 jaar lang directeur geweest. Dat ga ik waarschijnlijk niet halen. Ik geloof dat ik pas de derde directeur ben in de geschiedenis van het toernooi. Onze organisatie heeft de afgelopen jaren best wat veranderingen ondergaan, dus het is goed dat er continuïteit is. De schaakwereld is niet makkelijk als je van niks weet. Je moet de mensen goed leren kennen en vertrouwen weten te wekken. En vervolgens moet je dat vertrouwen zien vast te houden. Tradities en langlopende gewoontes werken daar positief aan mee."

 

Wat zijn je verwachtingen van het komende toernooi?

"In sportief opzicht heb ik erg hoge verwachtingen. Carlsen en Karjakin, die in november tegen elkaar schaakten om de wereldtitel, treffen elkaar weer op ons toernooi. Anish Giri is erg gemotiveerd om het toernooi te winnen als eerste Nederlander sinds Jan Timman in 1985. En vlak Wesley So niet uit, die de laatste tijd echt heeft uitgeblonken. Ik denk dat het een heel mooi toernooi wordt."

 

Waar kijk je nog meer naar uit?

"De sfeer is heel bijzonder. Als alle schakers binnen zijn, ontstaat er vanzelf een soort reüniegevoel. Daar hoeven we niets voor te doen. Dat is gewoon zo. Verder hebben we dit jaar voor het eerst een Kids Weekend op 21 en 22 januari, dat we samen met Chessity organiseren. Dat vind ik een heel mooie toevoeging aan het programma.

Het is immers zo dat het schaken aan het verjongen is. Dat is een trend van de laatste tien, vijftien jaar. Dat weten wij natuurlijk ook en daarom vonden we het tijd worden om speciaal iets voor kinderen te organiseren, ook voor hen die niet kunnen schaken. We willen onze sport graag populariseren, vandaar ook de trips naar Rotterdam en Haarlem, en in het verlegde daarvan nu dus ook het eerste Kids Weekend. Ik vind het geweldig dat we dit gaan meemaken."

In iedereen schuilt een kampioen. Laat talent ontluiken met Chessity

Als onderdeel van het Tata Steel Chess-programma laat Chessity in Velsen- Noord, Rotterdam, Haarlem en tijdens het Kids Weekend kinderen op allerlei manieren proeven van schaken. Deelname is gratis.

Chessity-clinic voor coaches

Op beide dagen van het Kids Weedend is er van 10:00 - 11:30 een speciale Chessity-clinic voor coaches, met aansluitend een lunch. Iedereen heeft de gelegenheid om alle vragen over Chessity aan de experts te stellen. Deelname is gratis, maar je moet je wel even aanmelden: contact@chessity.com.

Aan de slag met kinderen en schaken?

Ontdek hoe Chessity je helpt met de beste online schaakmethode of vraag ons om meer informatie:

Neem contact met mij op

Related content

by JacquelineW on Jan 21, 2017   1537   0
Schaakvloggers in spe bij de grootmeesters
We kenden al modevloggers, beautyvloggers, autovloggers, realityvloggers en natuurlijk treitervloggers. Maar vanaf vandaag is er een heel nieuwe groep vloggers: scha...
by JacquelineW on Jan 9, 2018   1802   0
Chessity voor vierde jaar partner van Tata Steel Chess
Vrijdag begint de 80e editie van het Tata Steel Chess Toernooi in Wijk aan Zee. Voor het vierde jaar op rij bundelt Tata Steel Chess de krachten m...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1321;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>