Chessity logo Player

Chessity-school De Spits sleept nationale titel binnen

Jun 11, 2016
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Chessity-school De Spits uit Utrecht is eerste geworden op het NK basisonderwijs middenbouw. In de categorie scholen met maximaal 14 deelnemers zette De Spits de andere scholen overtuigend op achterstand.

De schakers van De Spits (gele shirts) krijgen de beker uitgereikt door Dharma Tjiam, jeugdleider van de KNSB.
De schakers van De Spits (gele shirts) krijgen de beker uitgereikt door Dharma Tjiam, jeugdleider van de KNSB.

“Dit is een groep waar het enthousiasme van afspat”, vertelt een apetrotse schaakmeester PieterJan Mellegers, “en er zitten echte talenten bij. Ze hebben een betrokken groepsleerkracht, die zelf op topniveau hockeyt. Dat helpt ook.”

De Spits was met 14 kinderen, plus supporterende ouders, afgereisd naar Nijmegen. Na twee finalezaterdagen van het NK basisscholen algemeen was het daar vandaag de beurt aan het NK basisscholen groep 3 t/m 5. De toernooi-opzet is anders dan bij het algemene toernooi. Hier geen teams van vier kinderen, maar schoolschaakteams met een omvang naar keuze.

De kinderen deden het echt heel goed. We speelden gelijk al bovenin mee en tegen het einde kropen we naar de eerste plek toe.


Hoge verwachtingen

Er wordt een klassement opgemaakt voor scholen met 15 tot 20 spelers, een klassement voor scholen met 10 tot 15 spelers en een klassement voor scholen met 5 tot 10 spelers. De score van respectievelijk de beste 15, 10 en 5 spelers per school telt mee voor het klassement. De Spits won in het middelste klassement. Winnaar in het klassement van de grootste teams was de Nutsschool uit Wassenaar. Bij de kleine schoolteams won Letterland uit Almere.

Dat De Spits Nederlands Kampioen is geworden, verrast Mellegers eerlijk gezegd niet eens zo heel erg. Het team won eerder dit schooljaar het schoolschaaktoernooi in Utrecht met een enorm puntenverschil. Dat schiep verwachtingen voor een goede klassering. “Maar de kinderen deden het ook echt heel goed. We speelden gelijk al bovenin mee en tegen het einde kropen we naar de eerste plek toe.”

Geschaafde knieën en een ijszak

Zo’n dag schaken is voor kinderen van deze leeftijd een enorme uitputtingsslag. Dat was ook bij het team van De Spits te merken. Mellegers: “Tegen het eind zijn alle kinderen doodop. Ze kennen hun eigen grenzen dan niet meer. Ik heb de ouders van onze groep gevraagd goed op hun kind te letten om ongelukken te voorkomen.”

Desondanks zaten in de laatste ronde diverse kinderen met geschaafde knieën achter het bord. En Brend Groothuis uit groep 4 had er zelfs een ijszak bij nodig. Die had een bal tegen zijn hoofd aangekregen en was daarna had tegen de stenen gevallen. “Maar hij won die laatste partij wel!”

Het winnende team met hun trotse schaakmeester, PieterJan Mellegers.
Het winnende team met hun trotse schaakmeester, PieterJan Mellegers.

PieterJan Mellegers loopt al heel wat jaren rond als schoolschaaktrainer. Meedoen aan een eindtoernooi en in de prijzen vallen heeft hij wel eerder meegemaakt. Hij lacht. “Voor het eerst heb ik zelf als eerste de beker mee naar huis genomen.” Mellegers gaat het rustiger aan doen. “Ik denk dat dit mijn laatste grote toernooi was als coach. Dus dat vond ik nu een keer leuk.” Maar maandag levert hij de beker keurig op school af, belooft hij. Daar worden de succesvolle schakers ongetwijfeld feestelijk onthaald.

Om het te vierden zijn we naar de ijssalon van Björns moeder geweest.


Ook de 7-jarige Douwe Koot, over wie we eerder al schreven, zit op basisschool De Spits. "Het ging heel goed. We waren supertrots op onszelf en om het te vierden zijn we naar de ijssalon van de moeder van Björn geweest", vertelt Douwe. Douwe heeft zelf ook een blog geschreven over zijn NK-ervaringen. Vooral even lezen!


Keurige prestatie Chessity-scholen

In totaal deden zeven Chessity-scholen mee aan het NK basisscholen middenbouw, verdeeld over het klassement voor middelgrote teams en het klassement voor kleine teams. Ze zetten allemaal een keurige prestatie neer, met voor Het Talent uit Lent een verdienstelijke vierde plek in het klassement voor middelgrote teams.

De Regenboog uit Naaldwijd bleef steken op de laatste plek. Maar dat is niet zo verwonderlijk; deze leerlingen hebben nog maar weinig schaaklessen gehad. Dat ze zich plaatsten voor dit NK was al bijzonder genoeg. Na slechts vier (!) schaaklessen met Chessity werd De Regenboog in april Westlands Basisscholenschaakkampioen en kwalificeerde zich daarmee voor de eindronde. Een mooie schaakervaring!

Klassering Chessity-scholen, NK basisonderwijs middenbouw

Scholen met 10-14 spelers

1. De Spits - Utrecht

4. Het Talent - Lent

6. De Achtbaan - Utrecht

8. De Regenboog – Naaldwijk


Scholen met 5-10 spelers

7. De Troubadour – Arnhem

8. De Tweemaster-Kameleon – Oost-Souburg

10. De Rode Schouw – Halsteren

De volledige uitslag en het individuele klassement is te vinden op de toernooiwebsite


Hoe gebruikt De Spits Chessity in de schaaklessen?

In de schoolschaaklessen op De Spits wordt de ene week getraind met Chessity en de andere week met de Stappenmethode. PieterJan Mellegers: “Het is heel opvallend: sinds we Chessity gebruiken schieten de kinderen echt door hun Stappenboekjes heen. Dat heeft echt met Chessity te maken. Andere jaren deden ze één boekje per jaar, nu wel drie of vier. De boekjes zijn niet aan te slepen. Ik ben bijna bang dat ik klachten ga krijgen omdat we zo veel van die boekjes gebruiken dit jaar...”  

Related content

by JacquelineW on May 12, 2016   1946   11
Douwe (7) houdt Chessity scherp
De zevenjarige Douwe uit Nieuwegein is een van de actiefste schoolschakers in de Chessity-community. Hij racet door de lessen heen, leest en schrijft blogs op Chessity &e...
by JacquelineW on Jun 4, 2016   1406   0
De Pinksterbloem wint NK Basisscholen algemeen
Het schoolschaakteam van De Pinksterbloem uit Amsterdam is Nederlands Kampioen Basisscholen algemeen geworden. Na twee finalezaterdagen bleven Khoi Pam, Matteo van Kleef,...
by DouweK on Jun 12, 2016   771   5
‘Ben je uitgeput, moet je alwéér spelen’
'Dit wordt een spannende wedstrijd,' zei ik toen ik bij Maroesja (moeder Maris) in de auto zat. 'Zeker,' zei Maris. Duidelijk het teken dat kinderen er zin in hebben. Er ...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1155;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>