Chessity logo Player

Douwe (7) houdt Chessity scherp

May 12, 2016
  JacquelineW
StaffCoach 1312

De zevenjarige Douwe uit Nieuwegein is een van de actiefste schoolschakers in de Chessity-community. Hij racet door de lessen heen, leest en schrijft blogs op Chessity én wijst het team af en toe fijntjes op foutjes in het programma. Tijd om eens even kennis te maken met Douwe.

 

Hoi Douwe, vertel eens wat over jezelf

“Ik ben zeven jaar en ik zit sinds vorig jaar op basisschool De Spits in Utrecht. Die heeft een Leonardo-afdeling. Ik ben daar naartoe gegaan omdat ik mezelf al had leren lezen en schrijven voor ik naar groep 3 ging. Op een gewone school had ik in groep 3 weer moeten beginnen met a-b-c. Dat was voor mij niet zo’n goed idee. Ik zit nu dus in groep 3 en bijna in groep 4.”

 

Wanneer ben je begonnen met schaakles?

“Ik heb eerst een jaar geschaakt met mijn zus. Sinds het begin van dit schooljaar krijg ik op school schaakles met Chessity van meester PieterJan (PieterJan Mellegers, ook wel bekend als Schaakmeester P – red.). Ik heb drie sterren op alle beginnerslessen en ik ben nu bezig met Intermediate-lessen. Ja, ik ga er vrij gemakkelijk doorheen. Soms moet ik 5 seconden nadenken, maar dan weet ik het antwoord. Tijdens de les spelen we ook wel partijtjes tegen elkaar, maar ik blijf meestal op Chessity. Ik ben niet de beste van de klas, maar wel bijna de beste.”

 

Zit je ook op een schaakclub?

“Nee. Dat zou ik wel heel graag willen, maar mijn moeder denkt dat ik met de schaakles op school ook al heel goed leer schaken. Ik vind schaken best een heel leuk spel. Ik wil thuis ook altijd graag schaken, maar mijn moeder wil niet meer tegen me spelen omdat ik altijd van haar win.” (“Nou”, roept Douwes moeder Jenny op de achtergrond, “je wint niet altíjd.”)

 

Ben je thuis ook wel eens bezig met Chessity?

“Ja, ik zit thuis voortdurend op Chessity. Dan kijk ik of er nog nieuwe berichtjes zijn in mijn groepen en ik maak heel veel oefeningen. Ik kan elke dag wel anderhalf uur met Chessity bezig zijn, maar dat vindt mijn moeder te lang. Op woensdag, vrijdag en in het weekend mag ik anderhalf uur beeldschermen. Dan kijk ik ook wel naar Het Klokhuis, het Jeugdjournaal of De Buitendienst, maar ik zit vooral op Chessity. Op lange schooldagen mag ik alleen even op Chessity. Soms kom ik dingen tegen die niet kloppen. Bijvoorbeeld dat ik eigenlijk drie sterren had moeten halen, maar ik krijg er maar één. Of dat ik de berichten in de coachgroep van PieterJan niet kan lezen. Dat vind ik dan heel vervelend en dan stuur ik een berichtje naar Chessity.”

 

Het is mooi dat je Chessity zo helpt om foutjes op te sporen. Maar je helpt ook andere kinderen, hè?

“Ja dat klopt. Ik heb laatst een blog geschreven om kinderen die helemaal nieuw zijn op Chessity te vertellen hoe het allemaal werkt. Want die weten dat natuurlijk niet. Dat kan ik dan uitleggen. Ik vind het leuk om opgaven te maken op Chessity, maar blogs schrijven en berichtjes plaatsen vind ik ook hartstikke leuk.”

 

Even een vraagje aan je moeder. Jenny, hoe vind jij het dat Douwe zo actief is in de Chessity-community?

“Soms vind ik dat best lastig. Hij vindt het niet fijn als ik meekijk en dat begrijp ik ook wel. Ik vraag me wel eens af wat hij allemaal doet. Aan dit gesprek merk ik dat ik dat niet precies weet. Maar ik weet dat PieterJan ook meekijkt en dat Douwe in een beschermde omgeving zit. Hij kan dus niet met iedereen contact leggen en andersom. Ik heb de indruk dat het veilig is. Dan heb ik liever dat hij op Chessity dit soort dingen uitprobeert, dan ergens anders.”

 

Tot slot,  Douwe: klopt het dat je meedoen aan het Nederlands Kampioenschap schaken?

“Ja dat klopt, leuk hè? Maar weet ik niet precies wat voor NK dat is. Dat zou je aan PieterJan moeten vragen.”

 

En dus: PieterJan, hoe zit het met Douwe en het NK?

“Douwe gaat met een team van twaalf kinderen van De Spits meedoen aan het NK Basisscholen groep 3-5. Dat is op zaterdag 11 juni in Nijmegen. Er heeft nog nooit eerder iemand uit zijn gezin aan een NK meegedaan, dus hij is daar supertrots op. En terecht natuurlijk!”

 

Zo is het maar net: succes Douwe! Niet alleen op het NK, maar ook met je andere activiteiten op Chessity!

 

Douwe is op Chessity actief onder de namen DouweK en Ikbenleuk. Zijn blogs zijn alleen zichtbaar voor Chessity-gebruikers die vrienden zijn van Douwe of die in dezelfde groep zitten. Maar we hebben met Douwe afgesproken dat als hij erg leuke blogs schrijft, we deze in de spotlight zullen zetten. Dan kan iedereen ze lezen.

Related content

by JacquelineW on Mar 22, 2016   2231   1
‘Dit is de manier waarop kinderen leren!’
“Yeah, ik heb gewonnen! Ik ben eerste!” Juichend gaan de armen omhoog in het computerlokaal van de Beatrixschool in Meppel. Op het beeldscherm zoeft een blauw...
by JacquelineW on Jun 30, 2017   4584   2
Fouten maken moet!
Doen is leren en fouten maken hoort daarbij. Sterker nog: fouten maken moet! Dat is een van de uitgangspunten van Chessity. Want productive failure, leren van je eig...
by JacquelineW on Mar 29, 2016   6411   3
Schaken en het brein: wat leren
Schaken is goed voor je. Daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe zit dat precies? En wat gebeurt er in je brein als je aan het schaken bent? Deze en andere vragen we...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

11 Comments

DouweK 13:47 - 13 May 2016
Bedankt voor deze blog! Maar ik ben aankomend weekend en maandag niet online op Chessity. Jammer hè?
Janton 15:33 - 13 May 2016
Leuk om zo over je ervaringen met Chessity en schaken te lezen Douwe!
DouweK 17:53 - 13 May 2016
Tja... ik kijk altijd of er nog een blog commentaar is geplaatst, of ik heb een bericht binnengekregen.
Mellegersck 12:34 - 25 May 2016
Hallo Jacqueline, wat een leuk interview! Mag ik het citeren op Facebook/Schaakmeester_P? Groetjes, PJ
JacquelineW 19:19 - 25 May 2016
Natuurlijk mag dat, PieterJan
PWAGDave 13:01 - 27 May 2016
kom
krdelara 09:52 - 31 May 2016
Slim! zo wordt je de beste van de wereld ga zo door!
VNWouterB 12:01 - 23 Jun 2016
het zal wel
VNWouterB 12:02 - 23 Jun 2016
hgtyuhjkjdlkrfk jsdilkhfja sklfls kdfja kljfja'sdfj

jdsa kfljasdkl fjalsdkfjkajfkljkljfjskdfj slkdfjcmsakdfjcmlaksfjvjacnlavskjfnxcfsdjcfmsadklfjaxdlmskfjcmfasdmlxjsacajvajmdlksacjffjaknscasdvf
DouweK 14:33 - 3 Nov 2016
Ik zit trouwens nu in groep 4, niet meer in groep 3
DouweK 14:30 - 12 Oct 2017
Nu in groep 5

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1092;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>