Chessity logo Player

'Schaken is spannender dan optreden voor een volle zaal'

Mar 29, 2016
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Schaakambassadeur Nick Schilder - inderdaad: de helft van het populaire zangduo Nick & Simon - was op de Rijkuniversiteit Groningen voor een schaakcollege aan leerlingen van basisscholen en middelbare scholen. Natuurlijk mochten de kinderen hem ook vragen stellen. Deze 9 vragen werden gesteld door de basisschoolkinderen:

Waarom ben je ooit begonnen met schaken?

”Toen ik een jaar of vier was, kon ik al dammen. Op een dag zag ik de andere kant van het bord en ik hoorde welke stukken daarbij hoorden. Dat leek mij veel spannender. Een koning, een paard… en alle stukken moesten op een andere manier bewegen! Toen ben ik op zoek gegaan naar iemand die mij kon leren schaken. Ik heb bij allemaal buurmannen aangebeld, tot ik er één vond die mij het schaken kon uitleggen. Schaken heeft me sindsdien altijd gefascineerd.”

Waarom vind je schaken zo leuk?

“Schaken is een heel mooi en heel rijk spel. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Het is ook een wedstrijdje: wie is wie te slim af?”

Wat is je favoriete opening?

“In een schaakpartij is het belangrijk om altijd het centrum te beheersen. Daarom is de eerste zet die ik altijd doe e4. Die hoort bij de Schotse opening, die ik heel veel speel.”

Speel je wel eens herdersmat?

“Nee, dat doet ik niet. Met herdersmat kun je iemand in vier zetten mat zetten, maar als je tegen sterkere schakers speelt, is het niet zo’n goede opening. Ik zal het laten zien:

N_e8gaIxlVQ

 

Hoe voel je je als je schaakt?

“Schaken is vaak best een achtbaan van emoties. Soms voel ik pure wanhoop. En als mijn tegenstander mij een beetje in het nauw drijft met zijn stukken, voel ik me vaak letterlijk benauwd. Maar als ik win, kan ik echt zo’n overwinningsroes voelen. Ik ben ook een stuk zenuwachtiger wanneer is schaak dan wanneer ik zing. Ik heb wel eens gehad dat ik tijdens een partij zo nerveus was dat mijn been begon te bewegen en ik het niet meer stil kon krijgen. Mijn tegenstander zag dat en verbaasde zich erover dat ik zonder zenuwen kan optreden voor een volle zaal, maar zo nerveus was in een schaakpartij tegen hem.”

Schaak je ook op internet?

“O ja, dat doe ik eigenlijk veel te veel. Mijn vrouw wordt er weleens gek van. Dan is het tijd om naar bed te gaan, maar zit ik tot diep in de nacht door te schaken omdat ik een partij wil winnen. Schaken op internet is hartstikke leuk. Als je wel eens gamet, kun je ook een partijtje gaan schaken.”

Schaak je wel eens met Simon?

“Nee, Simon kent wel de regels, maar hij wil niet tegen mij spelen. Dat is ook wel verstandig, want dan verliest hij. Toch kan hij het ook best leren. Iedereen kan een sterke schaker worden. Je kunt het gewoon leren. Het is helemaal niet supermoeilijk. Zelfs als je naar partijen van grootmeesters kijkt, herken je daarin de basisregels. Alleen denken zij dan tien zetten vooruit, wat wij niet kunnen.”

Speel je liever met wit of met zwart?

“Ik speel liever met wit. Met wit heb je altijd een zet voorsprong. Bij goede schakers wordt ongeveer 28 procent van de partijen gewonnen door de witspeler, 19 procent door de speler met zwart en de rest is remise. Wit heeft dus een klein voordeeltje. Maar het leuke aan schaken vind ik dat het zo zuiver is. Je hebt geen dobbelsteen. Je hebt geen pech of geluk. Of het goed of slecht gaat, ligt bij jezelf.”

Zat je als kind ook op een schaakclub?

“Ja, ik was als kind lid van Schaakclub Volendam. En daar ben ik tegenwoordig ook weer lid van. Ik vind het leuk dat er tegenwoordig weer meer kinderen zijn die schaken. Er zit groei in, er is reuring - dat vind ik geweldig.”

Wat vind je leuker: zingen of schaken?

“Muziek is altijd mijn grote passie geweest, maar aan schaken heb ik een fantastische hobby. Toch ben ik blij dat schaken niet mijn beroep is, anders had ik nu honger geleden. Met professioneel schaken verdien je zo weinig, haha. Maar als ik serieus moet kiezen: muziek blijft voor mij altijd op nummer één.”

 

Related content

by JacquelineW on Jun 20, 2021   233   0
Slimme schaakruc: herdersmat #2
Vind je schaken leuk, maar wil je vaker winnen? Leer dan het herdersmat! Een schaaktruc waarmee je jouw tegenstander binnen 4 zetten mat zet. Janton legt het je helemaal ...
by JacquelineW on Jun 30, 2021   430   0
Slimme schaaktruc: herdersmat #1
Het herdersmat is een superslimme schaaktruc waarmee jij in vier zetten wint van je tegenstander. Hoe? Simpel! Bekijk deze video en je kunt het zelf.

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

2 Comments

PWAGMenno 07:41 - 6 Apr 2016
klopt allemaal
WestlandJari 19:43 - 6 Apr 2019
Doe je ook mee aan het Nk?(vast niet)

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1021;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>