Chessity logo Player

De kracht van workshops Chessity

Apr 6, 2018, updated Apr 11, 2018
  ArdDekker
1810

Graag maak ik jullie deelgenoot van mijn positieve ervaringen met de workshops Chessity die ik inmiddels aan meer dan 1.200 kinderen heb mogen geven.
Vrijwel altijd heb ik na afloop gevraagd wie de workshop wel/niet leuk vond. Elke keer weer verbaas ik me over het feit dat bijna 100% het leuk vindt! Dan praten we over alle kinderen in een klas, inclusief kinderen die vooraf zeggen dat ze niet zoveel zin in schaken hebben. Zodra ze aan de slag zijn zie je gelijk dat ze met veel enthousiasme bezig zijn. Een korte uitleg, goede digitale hulpmiddelen en een klein beetje ondersteuning doen de rest. Vrijwel altijd zijn de leerkrachten eveneens onder de indruk van de wijze waarop kinderen zo spelenderwijs schaken leren.
Er is volgens mij nu geen betere manier om hele klassen van basisscholen (liefst groepen 4 en 5) enthousiast te krijgen voor schaken. Daarmee is een workshop Chessity bij uitstek geschikt om een speerpunt van de KNSB (in 2021 hebben alle basisscholieren de gelegenheid om te leren schaken naschools, buitenschools of digitaal en hebben 64.000 basisscholieren leren schaken op of via school).
Het is echter belangrijk om zo snel en goed mogelijk in te spelen op de interesse van deze kinderen. Dat kan op veel manieren. Enkele van mijn ervaringen:
1. Door een gratis Chessity-schoolaccount aan te maken kunnen geïnteresseerde kinderen drie dagen lang volop aan de slag en het schoolaccount met het dashboard blijft een maand toegankelijk.
2. Bij sommige scholen komen de schaakborden gelijk weer onder het stof vandaan. Er werd bij een school direct na de workshops een competitie gehouden tijdens pauzes!
3. Soms is er snel daarna een laagdrempelig schaaktoernooi. Van een school die zelfs geen team had om met vier spelers mee te doen met het Scholenkampioenschap deden 16 leerlingen mee met het Naaldwijks Schoolschaak Kampioenschap.
4. Bied een schaaksimultaan op school aan. In Westland hebben in 2016 en 2017 tijdens de Nationale Sportweek meer dan 100 leerlingen meegedaan aan een schaaksimultaan.
5. Zorg ervoor dat de scholen bekend worden met de argumenten waarom het Europees Parlement in 2012 een verklaring heeft overgenomen om schaken in het curriculum van basisscholen op te nemen. Schaken levert een directe bijdrage aan een beter leervermogen, het helpt in kritisch denken, concentreren, het oplossen van problemen en zelfstandig beslissingen nemen. Spelenderwijs leren kinderen om vooruit te kijken, plannen te maken, berekende risico's te nemen en oude fouten te vermijden, etc.
6. Het mooiste is het natuurlijk als aansluitend schaaklessen kunnen worden gegeven. Via het Schoolschaakplan Westland heb ik in onze regio op 15 basisscholen een workshop Chessity gegeven aan ca. 875 leerlingen. Op 10 van deze scholen wordt schaakles gegeven, waarbij op negen scholen de voorkeur uit is gegaan naar Chessity. Vier scholen hebben een Chessity-account voor alle kinderen van de groepen 5 (en bij twee scholen ook de groepen 4). Bij de andere school wordt de Stappenmethode toegepast. Alle andere scholen zijn enthousiast, maar zoeken nog naar een geschikte mogelijkheid om de schaaklessen met Chessity een plaats te geven binnen het steeds drukker wordend schoolprogramma. Het enthousiasme van het schoolteam is volgens mij de belangrijkste factor. Natuurlijk kunnen regionale schoolschaakcoördinatoren de belangstelling aanwakkeren. Een goed gecoördineerde en gedoseerde informatievoorziening naar scholen is belangrijk. Voorkom dat men vanuit veel verschillende kanten voor schaken wordt benaderd. Helaas gebeurt dit nog te vaak.
7. Het is niet gebruikelijk dat kinderen direct naar een schaakclub komen. Meestal zijn daar eerst veel stickers bij de Chessity Pion-opgaven, soms lessen van de Stappenmethode en succesvolle deelname aan een laagdrempelig schaaktoernooi voor nodig. Kom niet gelijk leden wervend binnen bij een school!
Kortom: met het massaal geven van workshops Chessity (liefst aan de groepen 4 en 5) en een goed vervolg via een groeiend netwerk van regionale schoolschaakcoördinatoren en schaakclubs is er voor het schoolschaken en het jeugdclubschaken een mooie toekomst weggelegd.

Related content

by panacea on Oct 31, 2017   1803   2
Leer schaken met Jan Timman en Hans Böhm
Hoe leerden we eigenlijk schaken voordat Chessity er was?  Als ik een workshop geef op basisscholen stel ik steevast de vraag aan de kinderen van wie ze hebben leren...
by JacquelineW on Dec 1, 2020   667   0
Schaken en executieve functies
Een leuke en efficiënte manier om executieve functies te verbeteren is schaken. De meeste kinderen doen het graag en ze hebben niet eens door dat ze iets aan het leren...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 2880;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>