Het keuzeprogramma bevat in elk geval de volgende onderdelen WORKSHOP: Digitaal moet je doen (Meester Sander) Klik hier voor een beschrijving van deze workshop De wereld om ons heen verandert razendsnel. Het onderwijs gaat hier ook in mee. Op welke 'nieuwe' manier kun je kinderen iets leren? Moet jezelf het vak beheersen om kinderen iets te leren? Wat is de rol van de 'nieuwe' leerkracht? Welke angsten moet je overwinnen om met digitale middelen te werken? Sander Gordijn, leerkracht en onderwijsontwikkelaar, geeft je een inkijkje in deze nieuwe onderwijswereld. Hij is medebedenker van een nieuw onderwijsconcept, dat sinds drie jaar op een school in Meppel wordt toegepast. Op kindcentrum Talent.nl. wordt leerkrachten iets anders verwacht dan op een traditionele school. Elke leerling heeft zijn of haar talent en mag dit ontwikkelen in bijvoorbeeld het Talentuur. In dit uur wordt ook schaken gegeven. Hoe doe je dit als leerkracht? Op welke manier richt je het onderwijs in? Welke mogelijkheden bieden de nieuwe technologie ons. Sander vertelt in een bevlogen verhaal welke mogelijkheden er tegenwoordig allemaal zijn om kinderen onderwijs op maat te geven en wat ervan je als coach/leerkracht verwacht wordt.
WORKSHOP: Elke schaakles is een schaakfeestje (Huub van der Logt) Klik hier voor een beschrijving van deze workshop ‘Schaak maar raak!’ is het project van Huub van der Logt (Niekerk) dat als doel heeft het schaakspel te promoten en zo veel mogelijk mensen in staat te stellen het schaakspel te leren en te laten spelen. Huub gebruikt Chessity voor zijn schaaklessen op basisscholen en voor de door hem opgerichte jeugdschaakclub Schaak Maar Raak. Huubs motto is: Elke schaakles moet een schaakfeestje zijn.
WORKSHOP: Hoe bouw je een bloeiende schaakcommunity? (Anne-Marie Benschop) Klik hier voor een beschrijving van deze workshop Chessity is bij veel schoolschaakprojecten in het hele land betrokken en wij zien dat projecten waarbij leerkrachten, ouders, en/of leden van schaakverenigingen meehelpen succesvol zijn en leiden tot duurzaam resultaat. Het is daarom dat wij willen bijdragen aan het delen van kennis over het bouwen van schaakcommunities. Anne-Marie Benschop is een van de drijvende krachten achter het project in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar niet alleen kinderen leren schaken, maar ook moeders en leerkrachten en waar nu een bloeiende schaakcultuur aan het ontstaan is. Ook in Kanaleneiland is participatie de sleutel tot succes. In deze workshop worden onder leiding van Anne-Marie ervaringen gedeeld die verschillende schaakprojectleiders hebben opgedaan tijdens het bouwen van hun schaakcommunities. Vragen als: ‘Hoe betrek je leerkrachten en ouders?’, ‘Hoe kom ik aan schaakdocenten?’, ‘Heeft het zin om de gemeente te betrekken en hoe doe je dat?’, ‘Waar vind ik geld voor dit project?’ komen langs.
WORKSHOP: Chessity's workshoptool als schakel tussen vereniging en school (Janton van Apeldoorn) Klik hier voor een beschrijving van deze workshop Scholen en schaakclubs zijn elkaar ideale partners om kinderen te laten kennismaken met schaken. Chessity heeft hiervoor een speciale tool ontwikkeld, waarmee het verzorgen van een schaakworkshop op school heel gemakkelijk te realiseren is. In deze workshop laat Janton van Apeldoorn zien hoe het werkt. Ook zijn er kinderen aanwezig die laten zien dat ook kinderen prima in staat zijn om een schaakles te geven met Chessity. Op daltonschool Valkenheuvel in Driebergen is dat zelfs de dagelijkse praktijk: kinderen uit groep 7 en 8 geven er schaakles aan kinderen uit lagere groepen.
INSPIRATIEPANEL: Op de club moeten ze schaken - Chessity voor de jeugdafdeling (met Regobert Eijkelkamp, Niels van der Mark en Jacqueline Wouda) Klik hier voor een beschrijving van deze workshop Ruim tien procent van de schaakverenigingen in Nederland heeft al Chessity aangeschaft voor de jeugdafdeling. Veel andere clubs overwegen dat. Maar op een schaakvereniging zijn de omstandigheden anders dan op een school. Er zijn meestal geen computers en ook wifi is lang niet overal aanwezig. Hoe doe je dat met een digitale lesmethode? Regobert Eijkelkamp, Niels van der Mark en Jacqueline Wouda hebben als schaaktrainers ervaring met het gebruik van Chessity op de club en laten je zien welke - vaak verrassende - oplossingen er zijn. |