Chessity logo Player

Leer schaken met Jan Timman en Hans Böhm

Oct 31, 2017, updated Nov 2, 2017
  panacea
StaffCoach 1730

Hoe leerden we eigenlijk schaken voordat Chessity er was?  Als ik een workshop geef op basisscholen stel ik steevast de vraag aan de kinderen van wie ze hebben leren schaken. Daar zit echt alles bij. Van vader tot tante, van oma tot broer, en "van mezelf" tot "van de camping". Onbekend is natuurlijk van wie en met welke methode deze leermeesters hebben leren schaken. 

Toevallig vond ik pas deze prachtige methode "Leer Schaken met Jan Timman en Hans Böhm", gemaakt toen internet nog niet bestond (1979), bestaande uit een instructieboek, een schaakspel en een langspeelplaat.

In het voorwoord van het boek schrijft de legendarische ex-wereldkampioen prof. dr. Max Euwe: " De eeuwigdurende strijdvraag wat dieper doordringt, het gesproken of het geschreven woord is hier niet van belang, omdat zowel het een als het ander wordt geboden."

Het voelt heel vetrouwd dat deze vraag toen ook gesteld werd. Onderwijsvernieuwing is van alle tijden. Hopelijk worden we door de auteurs ook nog in staat gesteld een deel van hun prachtige lp als soundfile te delen. 

Related content

by JacquelineW on May 13, 2020   1194   4
3520 schaakdiploma's gehaald tijdens scholensluiting
Nooit eerder waren de scholen zo lang dicht als tijdens de coronacrisis. Nog nooit eerder ook haalden in acht weken tijd zo veel kinderen een schaakdiploma. In totaal wer...
by JacquelineW on Mar 3, 2017   1164   0
Kom naar de voorlichtingsdag in Turnhout (12 maart)
Op 12 maart 2017 houden Chessity en de Turnhoutse Schaakkring een grote schoolschaak- en jeugdschaakvoorlichtingsdag in Turnhout (België). Alle facetten van het...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

2 Comments

KoningEric_play 21:27 - 8 Jan 2018
Ik ben de gelukkige bezitter van één van de 10.000 schaakdozen met langspeelplaat die destijds zijn gemaakt. Hans Böhm schreef hier een kort artikel over in Schakend Nederland nummer 10/79. De schaakdoos werd uitgegeven door de boekenclub ECI en haar compagnon MCR-productions. Böhm sprak toen al de verwachting en hoop uit dat, wanneer de verkoop door ECI zou tegenvallen, de gehele oplage van 10.000 stuks op de vrije markt zou komen. Of en wanneer dat is gebeurd, weet ik niet, maar wanneer je nu op internet zoekt deze schaakdoos, dan blijkt dat je er nog vrij makkelijk aan kunt komen. Mijn exemplaar heeft me slechts 10 euro gekost, een belachelijk lage prijs voor dit collectors-item.

Wat de methode zelf betreft, vind ik het jammer dat het slechts bij deze ene plaat is gebleven. In vergelijking met de huidige leermethoden zoals te vinden op YouTube e.d. had die oude langspeelplaat één groot voordeel: er zat namelijk géén beeld bij! Dat betekent dat je je handen en ogen vrij hebt om zelf de zetten uit te voeren op je eigen geliefde houten schaakbord. Dat is eigenlijk veel prettiger dan het staren naar een beeldscherm. Hoewel ik dus maar één voorbeeld tot mijn beschikking heb, is mijn conclusie dat de gedachte van ECI destijds toch geniaal is geweest. En, dat moet ook gezegd worden, perfect uitgevoerd door de heren Timman en Böhm.
panacea 19:38 - 9 Jan 2018
Vooral je “één groot voordeel: er zat namelijk géén beeld bij” vind ik een heerlijke observatie. Dat is in de huidige tijd moeilijk meer voor te stellen. Wij zijn met Chessity natuurlijk ook echte beelddocenten. Maar ik verlang zelf ook wel eens naar beeldloze momenten.

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1524;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>