Chessity logo Player

Zo haal je als schaakleraar meer uit Chessity

Feb 24, 2017
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Voor schaakleraren en -coaches zit Chessity vol handige functies, waarvan je er waarschijnlijk al een aantal gebruikt. Maar de kans is groot dat er ook nog een heleboel mogelijkheden en instellingen zijn die je nog niet hebt ontdekt. Als je die functies niet gebruikt, gebruik je nog maar een fractie van wat Chessity te bieden heeft.

Wist je bijvoorbeeld dat het heel gemakkelijk is om leerlingen toe te wijzen aan een andere coach? En dat je kinderen die zelf al een Chessity-account hebben met een paar klikken kunt opnemen in het leerlingenbeheersysteem, mét behoud van al hun resultaten? Dat je in één oogopslag kunt zien welke kinderen toe zijn aan het proefexamen en dat je als coach vanuit één account de leerlingen van verschillende scholen en/of verenigingen waar je lesgeeft kunt beheren?


Ontwikkeling in samenspraak met gebruikers

We krijgen bij Chessity veel vragen binnen van schaaktrainers en -leraren in de trant van “Ik wil graag… kan dat ook?” Of “Ik heb dit probleem, is er een oplossing?" In de meeste gevallen is het antwoord: “Ja, dat kan” of “Ja, die oplossing is er.”

Chessity wordt namelijk ontwikkeld in samenspraak met de gebruikers, waardoor de functionaliteit nauw aansluit bij de behoeften van gebruikers. We willen schaakleraren en –trainers helpen met moderne oplossingen voor hun problemen, of het nu gaat om het lesgeven aan grotere groepen en het leerproces van leerlingen of om het gebruikersgemak van het programma.

Zo is de afgelopen jaren het leerlingvolgsysteem ontwikkeld (en zijn we nu zelfs al bezig de bèta-versie van een nog uitgebreider en gebruikersvriendelijker dashboard te testen), is de speciale kindvriendelijke weergave gemaakt, zijn de lessen geschreven op leesniveaus die aansluiten bij de leesontwikkeling in het basisonderwijs (AVI-niveaus), zijn er zo'n honderd nieuwe lessen gemaakt, is er hoogstaande onderwijstechnologie toegepast om het leerproces te optimaliseren, is er een examen ontwikkeld (erkend door de Schaakbond) en doen we er alles aan om het programma zo geschikt mogelijk te maken om schaakles mee te geven.

Kortom: er is al veel mogelijk met Chessity. Als jij denkt ‘Ik wil graag… kan dat ook?’ is de kans groot dat andere gebruikers voor jou daar ook mee zaten en dat die functie dus al bestaat. Alleen: hoe kom je daar nou eigenlijk achter?


Zoek en vind informatie in het Helpcentrum

Misschien wel het best bewaarde geheim van Chessity is het Helpcentrum. Toegegeven, het zit nogal verstopt (daar moeten we waarschijnlijk nog eens wat aan doen). Maar heb je het eenmaal ontdekt, dan vind je er veel informatie.

Je vindt het Helpcentrum onderaan elke pagina in Chessity, in het gedeelte dat in webtermen de ‘footer’ wordt genoemd. Als je op je scherm helemaal naar beneden scrollt, zie je onder het Chessity-logo een aantal links staan. De eerste is Help en FAQ en dat is dus waar je naartoe wilt.

Het Helpcentrum is opgebouwd rond het systeem van Frequently Asked Questions (FAQ) en vormt een modulaire handleiding. Alle veelvoorkomende vragen van gebruikers worden hier beantwoord. Van vrij simpele kwesties als ‘Kan ik de grootte van het schaakbord aanpassen’ en ‘Hoe krijg ik coördinaten in beeld’ tot ingewikkelder vragen over het aanmaken van leerlingaccounts, instellingen in het leerlingvolgsysteem en het afnemen van (proef)examens.


Nooit af

Chessity is nooit af. Het is ‘permanent bèta’ om de terminologie te gebruiken van Martijn Aslander en Erwin Witteveen (auteurs van het boek Nooit af): een voortdurende staat van ontwikkeling. Wat er nu nog niet is, kan er binnenkort wel zijn. Dat geldt ook voor het Helpcentrum: wat er vandaag nog niet in staat, kan er morgen aan worden toegevoegd.

Misschien loop je tegen vragen aan waar het Helpcentrum geen oplossing voor biedt. Denk dan niet ‘is er niet’ of ‘kan niet’, maar laat het ons even weten. Misschien is wat jij wilt allang mogelijk, maar staat het nog niet in het Helpcentrum beschreven. Dan krijg jij uitleg en gaan wij als de wiedeweerga de FAQ uitbreiden.

Of het is er inderdaad nog niet, maar zou het wel een mooie ontwikkeling zijn om schaakleraren in staat te stellen zo goed en gemakkelijk mogelijk schaakles te geven. Dan kunnen we daarmee aan de slag gaan. 

Help! Ik heb een vraag waarop ik het antwoord niet kan vinden


Laagdrempelig

Een laatste opmerking: domme vragen bestaan niet, om maar even een cliché uit de kast te halen. Als je iets niet begrijpt, hebben wij het niet goed genoeg uitgelegd. Of hebben we het te moeilijk gemaakt. Veel of weinig ervaring met schaakles geven, wel of niet digitaal bedreven  – Chessity moet door iedereen te gebruiken zijn. Schroom dus niet om gewoon al je vragen te stellen, ook de ‘domme’. Dan gaan wij jou helpen en help jij ons (en daarmee andere gebruikers) om Chessity zo laagdrempelig mogelijk te maken. Op die manier ontwikkelen we met elkaar een steeds betere schaakwebsite. 

 

Tip voor iedere coach: word lid van de groep Schoolschaken

Deze (besloten) groep is speciaal bedoeld voor gebruikers die Chessity inzetten voor schaakles op school. Maar ook verenigingstrainers en zelfstandige schaakcoaches zijn er van harte welkom. In deze groep kun je vragen stellen over het programma en over lesgeven met Chessity. En je kunt hulp en advies vragen aan andere (vaak heel ervaren) Chessity-coaches en aan het Chessity-team. Ook kun je in deze groep bespreken tegen welke problemen je aanloopt en wordt er samen nagedacht over de beste manieren om die problemen op te lossen.

Lees ook:

 

 

 

 

Related content

by JacquelineW on Oct 22, 2016   3796   0
How To Re-Energize Your Chess Teaching With 21st Century Tools
You love chess. You love introducing kids to chess. But more often than you like, your chess classes drain your energy. You know the feeling, don’t you? You've pr...
by JacquelineW on Nov 2, 2016   1315   0
Leraren ervaren barrière bij inzet technologie in de les
Leraren willen technologie wel vaker inzetten in de les, maar gebrek aan lesmateriaal en training leidt tot stress en weerhoudt ze daarvan. Gevolg is dat technologie voor...
by JacquelineW on Nov 14, 2016   2539   0
KNSB-erkenning voor Pion-diploma van Chessity
Het Pion-diploma van Chessity is officieel erkend door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Dat nieuws is bekend gemaakt op de drukbezochte Chessity-dag in Amersfoort. ...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1374;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>