‘Dit is de manier waarop kinderen leren!’
“Yeah, ik heb gewonnen! Ik ben eerste!” Juichend gaan de armen omhoog in het computerlokaal van de Beatrixschool in Meppel. Op het beeldscherm zoeft een blauwe raket over de finish. Leerkracht Cor Hartholt, meester van groep 8, kijkt het grijzend aan. “Dít is het! Dít is de manier waarop kinderen tegenwoordig leren. Fantastisch, jullie hebben ze allemaal aan het schaken gekregen!”
De Meppeler school is een vele scholen in Nederland die Chessity, in samenwerking met de KNSB, de afgelopen jaren heeft bezocht voor een schaakworkshop. In een uur tijd leren de leerlingen al gamend de loop van de stukken en krijgen leerkrachten en schooldirecties een goed beeld van hoe schaakles met Chessity in zijn werk gaat.
Na een korte uitleg van slechts enkele minuten, gaan de leerlingen met het programma aan de slag. En of de workshop nu is op reguliere basisscholen, Montessori-scholen, Dalton-scholen of iPad-scholen eigenlijk is het beeld daarna overal hetzelfde: enthousiaste leerlingen die met hoogrode konen leren schaken en minstens zo enthousiaste leerkrachten en schaakdocenten die onder de indruk zijn van het didactische concept van Chessity: online adaptief leren. Met aantrekkelijke gaming elementen voor de leerlingen en een uitgebreid leerlingvolgsysteem voor de docent.
Die combinatie geeft voor de meeste bezochte scholen de doorslag om met schoolschaken te beginnen. Meer dan 150 scholen geven op dit moment al schaakles met Chessity.
Terwijl in het computerlokaal van de Beatrixschool de raketten over de schermen vliegen, zitten in het lokaal van groep 5 twee meisjes geconcentreerd gebogen over hun iPad. Zij zijn nog niet toe aan het level dat toegang geeft tot de raketrace. “Wij gaan eerst op alle levels drie sterren halen”, verklaren ze vastbesloten, “dan weten we zeker dat we alles goed kunnen.”
De les over de paardensprong bezorgt de meiden kopzorgen. Hoe moet dat paard nu toch bij dat muntje komen? “Pfff, dit is wel moeilijk”, verzucht de één. “Maar ook leuk”, zegt de ander. Of ze hulp willen?
“Nee, we willen het zelf doen. En we krijgen vanzelf tips als we een fout maken. Kijk maar.”
Ze wijs op de groene plusjes die velden markeren waar het paard naartoe kan springen. “Dat is handig.” Even later prijkt er op hun iPad-scherm een derde ster voor de les over het paard. “Gehaald!”
Bij het afronden van de demonstratieles vraagt de juf aan de leerlingen wat ze het leukste onderdeel van de middag vonden. “Het kikkerspel!” roept een jongen uit groep 5. “De raketrace!” zegt een leerling uit groep 8. Een van de meiden die drie sterren wilden halen steekt haar vinger op: “De les over het paard.”
Eén jongen heeft een wel heel opmerkelijk antwoord: “De toets.” Even blijft het stil. De toets? Bedoelt hij een toets in Chessity? “Nee, de geschiedenistoets.” Tja, die hadden ze die middag ook nog.
Update: 3 oktober 2017