Chessity logo Player

Kun jij meepraten over het Kandidatentoernooi? Straks wel!

Mar 8, 2016
  JacquelineW
StaffCoach 1312

giri-in-dwdd-2-4224300c.jpg
giri-in-dwdd-2-4224300c.jpg

Aandacht voor schaken op tv is er in Nederland amper, maar vorige week dook ineens Anish Giri op in twee televisieprogramma’s. In zowel De wereld draait door als in Tijd voor Max zat de beste Nederlandse schaker aan tafel. De aanleiding: het kandidatentoernooi dat vrijdag in Moskou begint en waaraan Giri meedoet.


Doorgewinterde schakers weten bij de term ‘kandidatentoernooi’ precies waar het over gaat. Ze kijken al tijden reikhalzend uit naar dit toernooi en kunnen er oeverloos over praten. Voor wie nog niet zo bekend is in de schaakwereld, volgt hier een korte stoomcursus met de belangrijkste dingen die je moet weten om mee te kunnen praten.


Wat is een kandidatentoernooi nu precies?

Het kandidatentoernooi is een schaaktoernooi waaraan acht topschakers meedoen. De winnaar van het toernooi mag in december in New York een tweekamp spelen tegen de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen. Wie de tweekamp wint, is wereldkampioen schaken.


Hoe zit het toernooi in elkaar?

Het kandidatentoernooi heeft 14 ronden. Alle deelnemers spelen twee keer tegen elkaar. Eén keer met wit, de andere keer met zwart. (Dit heet een ‘double Round Robin’). De eerste ronde is aanstaande vrijdag. Op maandag 28 maart staat de laatste ronde op het programma. Na elke drie ronden is er een rustdag. Eindigen twee schakers exact gelijk op de eerste plaats, dan moeten ze op dinsdag 29 maart twee tiebreak-wedstrijden spelen, met minder tijd op de klok, om uit te maken wie de winnaar is.


Wie zijn die acht topschakers die meedoen?

In Nederland kijken we vooral naar onze landgenoot Anish Giri, de nummer vier op de wereldranglijst. De andere deelnemers zijn Viswanathan Anand (India), Sergej Karjakin en Peter Svidler (Rusland), Hikaru Nakamura en Fabiano Caruana (Amerika), Veselin Topalov (Bulgarije) en Levon Aronian (Armenië). De oudste deelnemers is Anand (46), de jongste is Giri (21).


Waarom mogen nu net déze acht schakers meedoen?

Dat is best een ingewikkeld verhaal. Het is namelijk niet zo dat de nummers 2-9 van de wereldranglijst automatisch uitnodiging krijgen. Er zijn verschillende manieren om het toernooi binnen te komen. Laten we beginnen met Anand. Die mag meedoen omdat hij in 2014 ook de vorige tweekamp om de wereldtitel speelde tegen Carlsen en verloor. De twee Russen, Sergej Karjakin en Peter Svidler, hebben zich geplaatst door vorig jaar als eerste en tweede te eindigen in de Chess World Cup. De Amerikanen Nakamaru en Caruana waren één en twee in de FIDE Grand-Prix 2014-2015 en verdienden daarmee hun plekje. Giri en Topalov zijn gekwalificeerd op basis van hun rating. Aronian, tot slot, kreeg een wildcard.

kandidatentoernooi-caruana-giri-d3208d34
kandidatentoernooi-caruana-giri-d3208d34


Wie gaat het kandidatentoernooi 2016 winnen?

Anish Giri natuurlijk! Nou ja, dat zouden we in Nederland elk geval wel erg leuk vinden. Maar zo simpel is het niet. Er is niet één uitgesproken favoriet, de kansen ligt heel dicht bij elkaar. Anand is de meest ervaren schaker én voormalig wereldkampioen, maar is hij niet te oud? Vlak Caruana niet uit, de speler met de hoogste rating - maar is hij in vorm? Of wordt het Aronian, die met zijn wildcard vanuit een underdogpositie begint?

Hopen wij in Nederland op succes voor Giri, in Amerika zien ze graag dat één van de twee Amerikanen wint. Helemaal omdat de tweekamp met Carlsen in november ook nog eens in Amerika wordt gehouden – als dát het schaken in Amerika niet populair maakt, weten ze het daar ook niet meer.

Vanuit Chessity bekeken is het interessant om Nakamura in de gaten te houden, die ook door sommige kenners voorzichtig getipt wordt als potentiële winnaar. Hij staat erom bekend dat hij de schaaktop niet heeft bereikt door schaakboeken en -theorieën te bestuderen, maar door bijna 24 uur per dag online met schaken bezig te zijn. Potjes snelschaken, partijtjes spelen, zetten uitproberen, tactiekopgaven maken. De laatste jaren is hij ook meer op de traditionele manier gaan trainen, maar tactieken oefenen doet hij altijd online. Moet je eens zien hoe succesvol je daarmee kunt worden!

Wie is jouw favoriet om het kandidatentoernooi te winnen? Laat hieronder een reactie achter!

Hoe kun je het kandidatentoernooi volgen?

Het kandidatentoernooi in Moskou belooft ons schaakliefhebbers dus een paar heel spannende weken te gaan opleveren. Wil je het toernooi volgen, dan kun je terecht op Worldchess.com. Alle partijen worden daar live uitgezonden.

Anish Giri op tv gemist?

De tv-framenten met Anish Giri zijn terug te kijken via Uitzendig Gemist:

In Tijd voor Max werd overigens een verrassende schaaktaart gebakken. Het recept daarvan vind je hier en is bedacht door de winnares van Heel Holland Bakt 2015. Zo ziet 'ie eruit:

schaakbordtaart-max-7d7dfce6.jpg
schaakbordtaart-max-7d7dfce6.jpg

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

5 Comments

Janiro 23:48 - 8 Mar 2016
Wat een leuk en leerzaam artikel! Ga zeker ook proberen om de cake bakken ziet er overheerlijk uit !
PWAGMenno 13:51 - 26 Mar 2016
hoi wat een leuk artikel
PWAGMenno 10:13 - 2 Apr 2016
OH LEUK !!!!
DouweK 12:40 - 22 May 2016
Wat een heerlijk artikel, en leerzaam voor kinderen!
DouweK 12:54 - 1 Jun 2016
Ik wil dat Anish Giri gaat winnen!

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 999;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>