Chessity logo Player

Kinderen ontmoeten die op jou lijken? Je vindt ze achter het schaakbord

JacquelineW12 juli 2022|Leestijd 3 min.

Voor hoogbegaafde kinderen is het heel fijn om contact te hebben met gelijkgestemden. Met kinderen die net zo denken als jij en hetzelfde gevoel voor humor hebben. Of die even ver zijn in hun ontwikkeling, zodat je fijn samen kunt spelen. Waar je ze vindt? Achter het schaakbord, tijdens toffe online schaakevents of gezellige offline jeugdtoernooien.

Altijd een gelijkwaardige tegenstander

Voor hoogbegaafde kinderen is het niet altijd gemakkelijk om aansluiting bij leeftijdsgenoten te vinden. Hun ontwikkeling verloopt asynchroon: hun intellectuele leeftijd en sociale leeftijd kan makkelijk een paar jaar voorlopen op hun kalenderleeftijd. Ontwikkelingsgelijken zijn daardoor moeilijk te vinden. Het leuke van schaken is dat het volop mogelijkheden biedt om kinderen (of volwassenen) te vinden van precies hetzelfde (schaak)niveau.

Online schaken is wereldwijd enorm populair en op alle schaakplatforms worden de tegenstanders aan elkaar gekoppeld op basis van hun speelsterkte (uitgedrukt in een ratingwaarde). Voor veel hoogbegaafde kinderen is schaken daarmee het eerste spel dat ze tegenkomen waarmee ze een echt gelijkwaardige tegenstander treffen. Geen leeftijdsgenootje dat zijn best doet, maar er niks van bak. Geen liefhebbende ouder die het eigen niveau probeert aan te passen aan dat van zijn kind. Maar een echte tegenstander…. het kan een verademing zijn. En extra leuk: met miljoenen online schakers is er altijd wel een tegenstander die met je wil spelen.

Schaken kan hoogbegaafde kinderen de kans geven zich aan anderen te spiegelen (“ik ben niet raar”) en sociale isolatie tegengaan.

Whitepaper 'Schaken & hoogbegaafdheid'

De whitepaper van Chessity is de meest uitgebreide publicatie over schaken en hoogbegaafdheid. Voor ouders en leerkrachten.
Download 'm gratis!

Ja, ik wil de whitepaper

In een team met je familie of school

In Chessity vormen kinderen een team met hun familie of met hun school. Alle partijtjes die ze spelen tellen mee voor de wekelijkse familiecompetitie en het weektoernooi voor scholen, maar ook voor de individuele toernooiranglijst. Zo schaak je altijd tegen tegenstanders van je eigen niveau, maar kun je ook samen met anderen een echte teamprestatie neerzetten.

Hé, deze kinderen zijn net zo als ik

De 6-jarige, zeer hoogbegaafde Wouter (IQ 145+) deed als verreweg de jongste (en bijna enige) leerling van zijn school mee met het plaatselijke schoolschaaktoernooi. In de klas had hij weinig aansluiting en hij voelde zich vaak verdrietig en eenzaam. Tot verbazing van zijn moeder, die mee was, zat Wouter voor aanvang van het schaaktoernooi binnen vijf minuten te schaken en volop te kletsen met een leeftijdsgenootje van een andere school. Klasgenoten van het jongetje kwamen erbij zitten en Wouter had met iedereen contact. Even later vertelde hij glunderend aan zijn moeder: “Deze kinderen zijn net zoals ik!”

Dat klopte. De andere kinderen waren allemaal hoogbegaafd en zaten op een school voor hoogbegaafdenonderwijs, waar schaken een verplicht schoolvak was. “Ik wil ook naar die school en dan wordt dat jongetje mijn beste vriend”, zei Wouter vastbesloten. Een paar maanden veranderde hij inderdaad van school, maakte volop vriendjes en fleurde helemaal op. En het jongetje van het schoolschaaktoernooi? Dat werd inderdaad zijn allerbeste vriend.

Of het nu bij een schoolschaaktoernooi is of bij een ander jeugdschaaktoernooi, omdat schaken zo populair is bij hoogbegaafde kinderen is de kans is groot dat je kind er ontwikkelingsgelijken ontmoet. Anders dan op school (tenzij ze op een hb-school zitten), waar ze een uitzondering zijn in de klas, vinden kinderen die bij een (jeugd)schaakclub gaan volop peers.

Tussen de schaakpartijen door maken ze grapjes die de andere kinderen gewoon begrijpen, voeren ze gesprekken omdat ze dezelfde interesses hebben en kijk niemand raar op van moeilijke woorden tijdens het voetballen. Hun connectie gaan veel verder dan het delen van een hobby. Zo kan schaken hoogbegaafde kinderen de kans geven zich aan anderen te spiegelen (“ik ben niet raar”) en sociale isolatie tegengaan.

Elke week online schaakevents met andere kinderen

Samen schaken is nóg leuker! Daarom kan je kind bij Chessity elke week meedoen met online schaakevents. Zo speelt je kind elke woensdag om 15.00 uur een heel cool simultaantoernooi en krijgt hij les van echte schaakpro's. Tijdens de wekelijkse, interactieve liveshow ontmoet je kind een heleboel gelijkgestemden!

Geef jouw kind vriendschappen met gelijkgestemden

Probeer gratis

Related content

by JacquelineW on Jan 28, 2020   308   0
Hoe bied je hoogbegaafde kindere
Hoogbegaafde kinderen hebben extra uitdaging nodig om zich te ontwikkelen en hun talenten te laten ontluiken. Maar dan wel aan de juiste extra uitdaging. Niet meer en ...
by JacquelineW on Nov 3, 2019   2540   0
Executieve functies en hoogbegaa
Een IQ van 145, maar speelgoed opruimen lukt niet. Foutloos werk inleveren, maar eerst wel eindeloos treuzelen om ermee te beginnen. Of min of meer het omgekeerde: helema...
by JacquelineW on Jul 6, 2021   1020   0
5x waarom hoogbegaafde kinderen
Schaken is een ideaal spel voor hoogbegaafde kinderen. Slimme kinderen vinden schaken vaak geweldig leuk. Eindelijk een spel dat lekker uitdagend is én blijft! Ontdek ...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 3320;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>