Nieuw diploma-level en 40 nieuwe lessen
Door het leren schaak leuk te maken, raken kinderen intrinsiek gemotiveerd om door te gaan met leren. Dat is een van de basisprincipes van Chessity. En het werkt: steeds meer kinderen leren niet alleen de basis van schaken maar halen zelfs het Koning-diploma. Tijd voor nieuwe lessen dus.
Daarom brengen we een compleet nieuw diploma-level, met zwarte schaakstukken als symbool. In dit tweede level zijn er zes nieuwe schaakdiploma’s halen: van (zwarte) Pion tot en met (zwarte) Koning. De eerste lessenserie van Level 2, die afsluit met het zwarte Pion-examen, is nu voor iedereen beschikbaar.
Succes leidt tot hoger eindniveau
Vorig jaar lanceerden we een nieuw examen- en diplomastelsel, met diploma’s van Pion- tot en met Koning-niveau. De hemel brak open boven alle schaakklassen: het regent schaakdiploma’s en die diplomaregen houdt maar niet op. Gecoacht door Chessto blijven de leerlingen schaakdiploma’s halen. Niet alleen het Pion-diploma en Paard-diploma maar zelfs tot en met het Koning-diploma.
De schaakdidactiek van Chessity is niet alleen succesvol voor de kinderen, maar ook voor scholen. Veel basisscholen die Chessity gebruiken, ontdekken dat schaken zo waardevol is dat ze besluiten de kinderen meerdere jaren achter elkaar schaakles aan te bieden. Steeds vaker zelfs in alle groepen. Het Koning-diploma komt hiermee voor nog meer kinderen binnen bereik. Met het tweede diploma-level bieden we deze leerlingen een hoger eindniveau.
Nadruk op nauwkeurigheid
De bestaande lessenseries in Level 1 ('witte Pion' tot en met 'witte Koning') leidt Chessity de leerlingen op van absolute beginner tot het niveau waarop ze ook op een schaakclub een mooi potje kunnen meespelen en geduchte tegenstanders vormen op het schoolschaaktoernooi. In Level 2 zetten we er voor de gevorderde en snelle leerlingen nog een tandje bij.
De nieuwe lessen bouwen verder op bekende begrippen en voegen nieuwe vaardigheden toe. Daarbij ligt de nadruk steeds meer op het foutloos oplossen van puzzels. Fouten maken om van te leren, mag natuurlijk nog steeds. Maar vervolgens moet de leerling laten zien dat hij het geleerde zo goed beheerst dat hij het foutloos kan toepassen. Want in het schaken is het nu eenmaal zo dat één fout je de partij kan kosten…
Zoekstrategie en respons-inhibitie trainen
Hoe maak je foutloos werken leuk en uitdagend zonder dat het frustrerend wordt? Daarvoor zorgt het nieuwe spel Recordkraker, een spelletje dat veelvuldig terugkeert in de lessen van het tweede diplomalevel. Sterren haal je hier alleen door zonder ook maar een enkele fout te maken een x-aantal puzzels op te lossen. Maak je een fout, dan ben je af. Het spel motiveert om je eigen record te breken (zelfs nog nadat de drie sterren zijn gehaald) en je daarmee in de top-5 van je klas te spelen. Spelenderwijs leggen leerlingen de lat voor zichzelf steeds hoger.
Zorgvuldig nadenken voordat je een zet doet en goed kijken naar de stelling in de puzzel wordt ook aangeleerd door makkelijke en moeilijke opgaven te mixen en lessen met ‘instinkers’, waarin er twee oplossingen lijken te zijn maar er slechts een correct is. Om tot het goede antwoord te komen, moeten de leerlingen een zoekstrategie gebruiken en even ‘op hun handen zitten’. Dat is niet alleen een belangrijke stap in hun schaakontwikkeling, maar ook een goede training van respons-inhibitie, een belangrijke executieve functie.
Wat volgt er nog meer?
Dit is nog maar het begin van het tweede diploma-level. Diploma-level 1, met de witte schaakstukken als symbool, telt 6 diploma’s: van Pion- tot met Koningdiploma. Ook level 2, met de zwarte schaakstukken, krijgt deze structuur van zes diploma’s. Met de release van de ‘zwarte’ Pion-lessen hebben we eerste stap gezet. We gaan nu hard aan het werk om ook de andere zwarte lessenseries te ontwikkelen, zodat we onze leerlingen kunnen blijven uitdagen met schaken.
De lessen van Pion 2: