Chessity logo Player

Elke schooldag: schaaktoernooien in Chessity – doe je mee?

Sep 11, 2019
Chessity staff post

Veel kinderen willen graag online toernooien schaken tegen andere schoolschakers. Dat kan in Chessity. In de Arena vind je de coolste toernooiomgeving voor kinderen, waar leerlingen van verschillende scholen elke schooldag live de strijd met elkaar kunnen aanbinden op het schaakbord. De resultaten tellen mee voor de wekelijkse online scholencompetitie.

Elke schooldag start toernooidirecteur Chessto even na het hele uur een toernooi in de Arena. Zo’n toernooi duurt een half uur. Alle kinderen die naar ‘gamen’ gaan, kunnen meedoen.

Uniek toernooisysteem: speciaal voor kinderen

Het toernooisysteem van Chessity is het enige online schaaktoernooisysteem ter wereld dat volledig is afstemd op kinderen. Het is zo ontworpen dat het optimaal aansluit bij de belevingswereld en (schaak)ontwikkeling van kinderen: 

✓ Spannende vormgeving

✓ Minimale wachttijd tussen de partijen

✓ Veel partijen in korte tijd

✓ Schaakvriendje Chessto leidt het toernooi

✓ Uitslag meteen bekend

Hoe doe je mee aan een toernooi in Chessity

Meedoen aan een toernooi is heel simpel: 

  • Als er een toernooi begint of bezig is, vraagt Chessto of je mee wilt doen nadat je op 'gamen' hebt geklikt
  • Je hoeft je niet van tevoren aan te melden
  • Je wordt vanzelf ingedeeld
  • Je mag ook later beginnen of eerder ophouden en je kunt zelfs even pauze nemen
  • Je kunt ook alleen kijken
  • Na een half uur is het toernooi afgelopen en zie je gelijk wie heeft gewonnen

Als je meedoet aan een toernooi, kom je in de toernooiarena.  

Hier is het toernooi nog niet begonnen. Je moet nog even wachten op de indeling:

 

 Hier is het toernooi al bezig. Je kunt kiezen of je wilt meespelen of alleen kijken:

Tijdens het toernooi kun je de tussendstand zien en meekijken met de partij van de koploper, terwijl je wacht op een nieuwe tegenstander:

Als het toernooi is afgelopen, volgt direct de ‘prijsuitreiking’. Je krijgt dan ook de tussenstand in het Chessto Week Kampioenschap in beeld. Dit een online scholencompetitie waarvoor de punten meetellen die de leerlingen halen in de toernooien. Zodra een van jouw leerlingen meedoet aan een schaaktoernooi in de Arena, wordt jouw school opgenomen in de ranglijst. Elke week start op maandag een nieuwe competitie. Na het laatste toernooi op vrijdag wordt de eindstand van die week opgemaakt.

Op je homepage zie je op welke plaats jouw school staat in het tussenklassement van de lopende week en welke kinderen zich in het team hebben gespeeld. Ook de leerlingen zien dit in hun beginscherm:

De schaakcompetitie tussen scholen draagt bij aan een levendige schaakcultuur op school en bevordert op een speelse en sportieve manier de groepsvorming en onderlinge verbinding tussen leerlingen. De scholencompetitie is een echte teamprestatie, waaraan alle leerlingen - groepsoverstijgend - kunnen bijdragen en meedelen in successen. Op veel scholen is het meespelen in de toernooien dan ook een vast onderdeel van de schaaklessen. Doet jouw school al mee?

Related content

by JacquelineW on Aug 29, 2018   1185   4
Nieuw: examens en diploma’s voor alle levels
Goed nieuws: vanaf vrijdag zijn er examens en diploma’s beschikbaar voor alle levels van Pion tot en met Koning. Ook krijgt Chessto een nog grotere rol in het leerp...
by JacquelineW on Sep 7, 2018   2004   0
Complete opleiding tot schoolschaker in 6 levels
Chessity's leerlijn Pion-Koning, met bijbehorende examens, vormt een complete opleiding voor schoolschakers. Van het absolute begin tot het niveau waarop ze ook op e...
by JacquelineW on Dec 21, 2022   4003   16
Het Chessity-schaakrapport: duid
Het Chessity-schaakrapport: duidelijk voor leerling, ouder en leerkrachtAls de leerlingen op school leren schaken, wil je schaken natuurlijk ook in hun schoolrapport opne...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

22 Comments

logtck 17:07 - 31 Oct 2018
Hardstikke mooi en superleuk, maar zou het mogelijk zijn om bij twee keer per week het iets meer te spreiden en bijvoorbeeld dinsdag en vrijdag of zo te doen? Bijna alle scholen waar ik bij betrokken ben hebben bv. het schaken op maandag of dinsdag.

Uiteraard is de uiteindelijke wens om zelf een toernooitje te kunnen starten binnen je eigen school of club ..... maar dan kijk ik al verder vooruit.

Voorlopig ben ik al erg blij met dit prachtige resultaat!
JacquelineW 17:16 - 31 Oct 2018
Bedankt voor je bericht. Bij het plannen hebben we gekeken naar de tijden waarop normaal gesproken de meeste kinderen online zijn in Chessity. Daar kwamen deze dagen en tijden uitrollen. Maar inderdaad hebben dan niet alle scholen schaken op het programma staan. Vandaar ook dat we nu inventariseren wat de scholen graag willen. Goed om te weten wat jouw wensen zijn in dezen. Heb je ook nog voorkeur voor bepaalde tijden?

Heel goed dat je ook al verder vooruit kijkt. Doen wij ook ;)
AlbertVermue 09:51 - 1 Nov 2018
Leuk dat deze mogelijkheid er is, voor ons zou dinsdagmiddag het beste zijn. Al heb ik dan wel 3 groepen achter elkaar dus dan wordt het lastig een goed aanvangstijdstip te kiezen. En ik geef de ene week de bovenbouw les, en de andere week de onderbouw, dus ook dat wisselt. Daarom hoop ik dat we snel ook interne toernooien kunnen gaan spelen. Mochten jullie dinsdagmiddag toe willen voegen dan graag om 14:45.

Nog een andere vraag: Het gamen is bij mijn kinderen gekoppeld aan de behaalde sterren, dus vaak kunnen ze dan ook niet meedoen aan toernooien. Is het mogelijk gamen open te zetten als er een toernooi loopt? Dan trekt het ook meer kinderen, als de knop plotseling donkerblauw wordt zullen ze vaak op klikken.
logtck 10:02 - 1 Nov 2018
Ik heb het vermoeden dat we allemaal op heel verschillende tijden het liefst de toernooien zouden willen hebben. Zo zullen er scholen zijn waar onder schooltijd wordt geschaakt, maar ook scholen waar dit een naschoolse activiteit is. Ik geef op diverse tijdstippen schaaklessen op diverse scholen, dus dat zouden heel verschillende tijden worden voor het schaaktoernooi.

Misschien is het, zo lang niet iedereen op zijn of haar school zelf een eigen toernooi kan starten, een idee om in ieder geval een toernooi te starten op woensdagmiddag. Dan zijn veel kinderen vrij (in de natte en koude herfst/winterdagen ook iets minder buiten) en kunnen ze allemaal als ze zin hebben meedoen.

Op de huidige tijdstippen donderdag en vrijdag 11.15 en 13.15 zullen er van mij echter helaas geen deelnemers zijn.
Janton 10:16 - 2 Nov 2018
@Albert: Je kunt de gamearena via leerlingbeheer openzetten. Er is bulk verwerking mogelijk in het menu onderaan. Na het toernooi kun je de arena gewoon weer sluiten. Ik verwacht steeds meer toernooien, dus voor je het weet staat de arena altijd open, vandaar dat we even van die functie afblijven.

@Huub: We willen heel veel toernooien gaan plannen. Ook allerlei andere vormen. Het zal een heel mooi vol programma worden. We willen het langzaam opbouwen. Ik stel voor dat jullie even contact met me opnemen als je een specifieke tijd, een keer willen. Dan regelen we dat stiekem even in :-)

tangram 22:00 - 8 Nov 2018
Is een toernooi per school mogelijk? Ik dacht ook over een paar maanden het schoolkampioenschap via chessity te spelen.
Janton 09:47 - 9 Nov 2018
Voorlopig zijn het open toernooien. We kunnen denk ik wel een tijd voor je instellen als je dat wilt. Dan kun je op die tijd je toernooi plannen. Mocht er een onbekende winnen, dan kun je nog steeds zien we van je school het hoogst is geëindigd. Misschien moeten we ook overwegen om het toernooi iets langer dan 30 minuten te laten duren. Onze opzet is er opgericht om zo veel mogelijk op het podium te laten eindigen, om er een toernooi feestje van te maken. Met 45 minuten speeltijd, verandert dat beeld denken wij.
Tirzawijzer 17:33 - 11 Nov 2018
kan er soms ook een toernooi komen na 15:00 want ik zit tot 15:00 op school.
Janton 09:42 - 12 Nov 2018
Ja, die gaan er zeker komen. Deze week al 1 om 7 uur savonds vrijdagavond.

We gaan steeds meer tijden en toernooien toevoegen.
logtck 09:55 - 12 Nov 2018
Misschien een idee om een kleine toernooi-kalendertje op de startpagina te zetten?!
tangram 18:12 - 14 Nov 2018
Ik ben iets minder enthousiast over het scholentoernooi. Ik speelde de partijen na en allen werden besloten door tijdsoverschrijding. de meesten zijn nog bezig met het pionnendiploma. Les is, eerst de spelregels leren! Maar ik denk ook dat ze goed moeten nadenken over zetten. Meer bedenktijd is nuttig.
Janton 15:58 - 15 Nov 2018
Denk inderdaad dat ze pas een beetje mee kunnen komen vanaf paard, loper niveau. De vraag is of ze plezier hebben gehad, aangezien kennis maken met een toernooi misschien wel gewoon als leuk kan worden ervaren. Ben benieuwd wat ze zeggen als je ze het vraagt?
tangram 18:06 - 15 Nov 2018
Ze waren dolgelukkig. Maar enkele goede en serieuze spelers verloren al plannend hun partijen tegen spelers die de spelregels niet beheersten.
jwdMarijn 11:37 - 26 Nov 2018
leuk johhhh ik ben al een keer eerste geworden
Schaakcoach70 21:37 - 29 Nov 2018
Zijn de tijden van de toernooien veranderd? Begonnen vandaag om 10.55 en 12.55 u?
Janton 09:43 - 30 Nov 2018
De toernooien zouden iets over heel moeten starten. De volgende tekst heb ik in de schoolschaak groep hierover geplaastst:

Iedere schooldag om 10 uur, 11 uur, 13 uur en 14 uur is er een Chessity toernooi. Toernooi start meestal iets over het hele uur en duurt ongeveer 20 minuten.

Deze tijd is precies goed voor een ultiem Chessity toernooi feestje.

Dit past precies in gedrag van veel scholen om kinderen een half uurtje te laten mee doen. Naast het spelen van het toernooi is er in dat half uurtje precies genoeg tijd om in te loggen, te spelen, podium winst te vieren, uit te loggen en precies weer op tijd in de les te zijn.

Vrijdagavond starten we ook met een mooie weekafsluiting. Om 19 uur is de Champions league finale :-)

Kalender is in de maak om de tijden op de website te promoten.
Annelies94 16:23 - 13 Sep 2019
Klopt het dat je als coach deze functionaliteit niet kan uittesten?
Wat gebeurt er als er niemand anders in de arena is en je op je eentje er bent? Word je dan gekoppeld aan een computer met een of ander niveau?
Janton 16:29 - 13 Sep 2019
Nu is er geen toernooi. Aangezien de schoolles voorbij is. Dus ieder heel uur van 10 t/m 14 uur kun je een toernooi zien en deelnemen. Als coach mag je twee ronden mee doen. Dit om te voorkomen dat sterke schakers het leerling feestje gaan bederven. Heb ik je vraag beantwoord?
JeroenChess 19:20 - 17 Sep 2019
Janton, misschien kun je dat 'ieder heel uur van 10 t/m 14 uur ' nog in het bericht opnemen. Nu vond ik 't pas bij de reacties. Misschien kijk ik eroverheen maar in het bericht las ik alleen 'even na het hele uur'.
Of anders een verwijzing in het bericht naar een pagina waar het actuele overzicht van de starttijden staat. Zou ik handig vinden :-)
Janton 20:44 - 17 Sep 2019
Dank voor de tip!
MikaBoone_play 16:12 - 13 Dec 2019
op welke tijden is een toernooi ?
JeroenChess 07:37 - 15 Dec 2019
Hoi Mika. Ik was ook op zoek naar de toernooitijden. Ik zag een nieuw bericht waarin je die kan vinden. Hier is de link naar het bericht:
https://www.chessity.com/nl/blog/3084/grootste-online-schoolschaakarena

Je vindt het ook als je naar 'Blogs' gaat.

Groet, Jeroen

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 2980;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>