Chessity logo Player

Méér examens, meer diplomafeestjes, meer motivatie

Sep 4, 2018, updated Sep 28, 2018
Chessity staff post

Het belooft een schooljaar vol schaakdiploma’s te worden. Want vanaf nu kunnen leerlingen examen doen en hun diploma halen in alle levels van Pion tot en met Koning! Na hard oefenen je inspanningen beloond zien met een echt diploma, hoe leuk is dat?

Alle voordelen op een rijtje:

  • Nog meer diplomafeestjes
  • Examen doen in alle levels, zodra je er aan toe bent
  • Aan je avatar kun je zien wat je hoogst gehaalde examen is
  • Chessto helpt in de lessen en coacht in het leerproces
  • Chessto coacht gezakte leerlingen naar een succesvolle herkansing
  • Examens kunnen worden gebruikt als ‘instaptoets’ voor leerlingen die al kunnen schaken

 

Als leraar kun je de begeleiding zorgeloos aan Chessto overlaten. 


Chessto als persoonlijke examencoach

Ons populaire kunstmatige-intelligentierobotje Chessto, de virtuele schaakleraar in Chessity, speelt ook bij de examens een belangrijk rol. Chessto houdt per leerling precies in de gaten welke les(sen) nog gemaakt moeten worden om een nieuwe sticker te halen op weg naar het eerstvolgende examen. Eens per week deelt Chessto die les(sen) als speciale missie uit aan de leerlingen.

Missie volbracht? Dan pronkt er weer een nieuwe sticker op de homepage en is de leerling een stapje dichterbij zijn of haar diploma. Zodra alle stickers binnen zijn, kan de leerling examen doen. Chessto's begeleiding, zowel in de examencoaching als tijdens de lessen, zorgt dat de leerlingen nog efficiënter leren, waardoor ze al snel schaakdiploma's kunnen halen en lekker in de flow blijven.

Als een leerling niet slaagt voor het examen, komt Chessto weer in actie. Hij analyseert de fouten die zijn gemaakt tijdens het examen en stelt op basis daarvan een pakket aan lessen samen die nog eens extra geoefend moeten worden om bij de volgende poging wel te slagen. Als leraar kun je de begeleiding dus zorgeloos aan Chessto overlaten (al blijft het natuurlijk altijd mogelijk om zelf de examenresultaten te bekijken).

 

Niveau zichtbaar in avatar

Nieuw is dat je nu ook aan je avatar kunt zien wat je hoogst behaalde level is. Ben je geslaagd voor het Pion-diploma, dan prijkt er een pion naast je profielplaatje. Loper-examen gehaald? Dan staat er een loper bij het fotootje. De niveau-aanduiding is een virtueel statussymbool en werkt supermotiverend. De bedoeling is dat je binnenkort ook bij het gamen in de Arena aan de avatar zien hoe goed je tegenstander is. Misschien lukt het je als Paard-speler wel om een speler met Dame-niveau te verslaan!


Nog veel meer diplomafeestjes

Voor leerlingen die zijn geslaagd voor hun examen, kan de leraar in de coach-tool Examens een schaakdiploma downloaden en printen. Leuk voor de leerlingen om te stralen bij het in ontvangst nemen, om de klassen mee rond te gaan en om vol te trots te laten zien aan ouders en andere familieleden. Maar het schaakfeestje rond de diploma's inspireert ook andere kinderen in de groep om extra hun best te gaan doen: ‘Hé, dat wil ik ook!’ 

Met de vier nieuwe examens erbij, zullen er nog veel meer van dit soort feestjes gevierd worden. 

Trots op Pion-diploma Chessity

Expertfunctie: examen handmatig examens starten

Soms zijn er leerlingen die al kunnen schaken als ze met schaakles beginnen. Of de inschatting is dat ze voldoende niveau hebben voor een examen, ook al hebben ze nog niet alle stickers gehaald. Vooral van gebruikers met een schaakachtergrond, zoals schaaktrainers en vakdocenten, kregen we vaak de vraag of een leerling misschien vervroegd examen zou mogen doen. Tot nu toe kon dat niet, maar sinds de release is ook die functionaliteit beschikbaar. Daarmee kunnen de examens ook worden gebruikt als 'instaptoets' om te bepalen op welk niveau een leerling die al kan schaken moet beginnen in Chessity.

Related content

by JacquelineW on Jun 12, 2018   1022   0
Nieuwe server en snellere Arena
Misschien heb je het al gemerkt: de website van Chessity is een heel stuk sneller geworden. Door de groei van Chessity is het tegenwoordig zo druk op de site, dat we uit ...
by JacquelineW on Mar 7, 2018   1716   1
Chessto nu ook in beginnerslessen!
Hoe moet de paardensprong? Mag je met een dame ook lange zetten doen? En hoe sla je een stuk van de tegenstander zonder zelf geslagen te worden? Als docent kom je va...
by JacquelineW on Jun 21, 2018   1417   2
Nieuwe icoontjes voor Rivier en Ruimte
"Wat is het verschil tussen de schaaklessen in de Rivier en de schaaklessen achter het icoontje Pion?" Het is een vraag die ons veel wordt gesteld. Het antwoord is simpel...
Posted in: examen, schaakdiploma

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

1 Comments

FrankR 16:39 - 17 Nov 2018
De schaakrapporten zijn een fantastische toevoeging aan Chessity! Het motiveert de kinderen ook enorm om door te zetten in de lessen. Want ze willen natuurlijk allemaal een goed Kerstrapport! En ook fijn, dat ze nu zelf examen kunnen doen, wanneer ze daar aan toe zijn.
Kortom: Complimenten voor het team van Chessity!
gr. Kees Pruis

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 2961;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>