Chessity logo Player

Chessto steelt de show op Chessity Nationale Pupillendag

Jun 27, 2018, updated Jun 28, 2018
Chessity staff post

Ons robotje Chessto was prominent aanwezig op de Chessity Nationale Pupillendag in Meppel. Niet alleen prijkte hij met opgestoken duim op de T-shirtjes die wij als hoofdsponsor cadeau hebben gedaan aan alle deelnemers aan dit NK jeugdschaak t/m 9 jaar, ook speelde hij de hoofdrol in de interactieve demonstraties bij onze drukbezochte stand. Chessto liet zien hoe hij de kinderen helpt bij het leren schaken, traint tijdens partijen en coacht op weg naar het schaakdiploma.

Overal Chessto's...

Het was dringen bij de Chessity-stand. Hoewel de aanwezige kinderen met zeven rondes schaken op NK-niveau een zwaar kampioenschap afwerkten, kwamen ze maar al te graag tussen hun partijen door ook nog even schaken met Chessity. 

De jeugd is meestal gek van games en daar speelt Chessity ook handig op in. Er zijn diverse mogelijkheden om te schaken en tegelijkertijd te gamen, wat wil je nog meer? -- Herman Grooten op Schaaksite.nl

Ook schaaktrainers, ouders, leerkrachten en schooldirecteuren wisten de stand goed te vinden. Zij lieten zich bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen rond Chessto en de mogelijkheden om Chessity te gebruiken voor schaakles op school of om thuis of op de schaakclub mee te leren en trainen. Dit leidde tot veel enthousiaste reacties en nieuwe samenwerkingsplannen. Tijdens de Pupillendag hield de de Schaakbond bovendien een goedbezochte workshopdag over lesmethodes voor schoolschaken, waarin Chessity uiteraard ook volop aan bod kwam.

Wat is de rol van Chessto binnen Chessity?

Wie er niet bij kon zijn, praten we hier graag even bij over Chessto en de rol die hij speelt binnen de methode. Want Chessto is volstrekt uniek in het schaakonderwijs.

Daarbij is het goed om iets meer te weten over de achtergrond van Chessity. Chessity is ontworpen om kinderen de kans te geven om op school te leren schaken. Op een leuke en effectieve manier, met een methode die vakdocenten en schaaktrainers helpt bij het lesgeven en groepsleerkrachten schaakinhoudelijk ontzorgt. Dat Chessity een digitale methode is, is geen toeval. Een digitale lesmethode is namelijk geen doel op zich, maar vormt een springplank naar effectiever, persoonlijker en moderner schaakonderwijs. Dankzij digitalisering is schaakles schaalbaar (één schaakleraar kan veel meer kinderen tegelijkertijd lesgeven) én uitvoerbaar voor leerkrachten of ouders die zelf niet goed genoeg kunnen schaken om het anderen te leren.

Chessto vormt daaarbij - zo klein en schattig als hij is - een heel krachtig instrument. Terwijl de kinderen zelfstandig leren met goede inhoudelijke instructie van Chessto en feedback van het programma, heeft de leraar alle tijd voor persoonlijke aandacht voor invididuele leerlingen. Dat kan in de vorm van schaakinhoudelijke instructie (schaaktrainers) of het coachen van kinderen in hun eigen leerproces (leerkrachten), of beide. Voor een leerling is het gewoon fijn om door Chessto geholpen te worden; precies met de dingen die hij of zij lastig vindt of nog niet helemaal snapt. Net zo vaak als nodig is en op de manier waar deze individuele leerling het meest van leert.


Dit doet Chessto:

1. Uitleggen en aanleren

Hoe moet de paardensprong? Mag je met een dame ook lange zetten doen? En hoe sla je een stuk van de tegenstander zonder zelf geslagen te worden? In het Pion-level fungeert Chessto als een virtuele schaakleraar die de kinderen helpt bij het leren schaken.

In dit filmpje zie je hoe Chessto helpt bij het aanleren van de paardensprong:

Ook bij het aanleren en oefenen van schaakmat en verdedigen tegen mat speelt Chessto een prominente rol. Niet alleen helpt hij de kinderen om het concept 'mat' goed te begrijpen, ook vraagt hij op een gestructureerde manier relevante voorkennis uit. Hierdoor wordt de nieuwe informatie beter verwerkt en onthouden. Kinderen leren de denkstappen te automatiseren, waardoor ze het geleerde beter toepassen in hun schaakpartijen.

Chessto vindt het niet erg om dingen drie keer, tien keer of zelfs twintig keer uit te leggen. Hij verliest nooit zijn geduld en is altijd behulpzaam en opgewekt. Het robotje is echter heel bewust zó geprogrammeerd dat kinderen niet achterover kunnen gaan leunen om Chessto het werk te laten doen. 


2. Trainen tijdens een partij

Chessto zit vol slimme kunstmatige intelligentie. In het Paard-level traint hij kinderen tijdens het schaken met tips en adviezen die gebaseerd zijn op hun persoonlijke schaakniveau en gebruikersdata. Hij leert hen hoe ze een partij moeten opbouwen en welke keuzes ze in de verschillende fases van een schaakpartij moeten maken. Denk aan dingen als stukken ontwikkelen, rokeren en veilig aanvallen. Op het juiste moment, toegespitst op het individuele leerdoel van de leerling, waarbij Chessto zich aanpast aan het niveau van de leerling. Echt maatwerk dus, dat focust op waar het om draait: de schaakleerling.

Danzij Chessto is Chessity de enige schaakmethode ter wereld die kinderen live traint tijdens het schaken, zodat ze in hun partijen gaan toepassen wat ze in de lessen leren. 

In dit filmpje zie je hoe Chessto kinderen helpt bij hun eerste schaakpartij:

Uit onze gebruikersdata blijkt dat het schaakniveau van kinderen hierdoor in heel korte tijd met sprongen vooruit gaat. Na een half uur schaken met Chessto is het effect al meetbaar!

3. Coachen in het leerproces

Chessto houdt per leerling precies in de gaten welke les(sen) nog gemaakt moeten worden om een nieuwe sticker te halen op weg naar proefexamen. Hij coacht de leerlingen in hun leerproces.

Eens per week deelt Chessto die les(sen) als speciale missie uit aan de leerlingen. Missie volbracht? Dan pronkt er weer een nieuwe sticker op de homepage en is de leerlingen een stapje dichterbij zijn of haar diploma.

Goed om te weten: als de leraar al taken heeft toegewezen aan een leerling, deelt Chessto geen missies uit.
Ook kan de leraar ervoor kiezen om het uitdelen van missies door Chessto uit te schaken in de coach-tool Beheer leerlingenaccounts:

Maar Chessto wil nog meer...!

Met de ontwikkeling van Chessto hebben wij dit jaar onze overtuiging dat digitalisering een cruciale factor is binnen het (schaak)onderwijs, op een volkomen unieke wijze kracht bijgezet. Door onderwijsprofessionals wordt Chessto dan ook herkend en erkend als een baanbrekende vernieuwing. Zoals een schooldirecteur het vol bewondering verwoordde tijdens de Pupillendag: "Jullie lopen minstens vijf jaar vóór in onderwijsontwikkelingen."

Maar we zijn er nog niet, want Chessto wil méér. Daarom zet hij ons deze zomervakantie hard aan het werk om in de loop van volgend schooljaar met iets nieuws te komen. Wat dat wordt, blijft nog even een verrassing. Maar we kunnen al wel vertellen dat het een fucntie is waar veel scholen om vragen en die scholen en hun leerlingen met elkaar in contact brengt.

Related content

by JacquelineW on May 22, 2018   1137   0
Mat is een makkie met de uitleg van Chessto
Goed nieuws! Het robotje Chessto, de virtuele schaakleraar in Chessity, is nu in nog meer lessen beschikbaar. Sinds vandaag zijn ook de lessen over schaakmat in het Pio...
by JacquelineW on Jun 13, 2018   1394   5
Ruim 40 procent NK-deelnemers traint met Chessity
Opvallend veel kinderen die volgende week meedoen aan het Nederlands kampioenschap schaken t/m 9 jaar trainen met Chessity. Maar liefst 41,3 procent van de deelnemers a...
by JacquelineW on Apr 6, 2018   2311   0
Scholen melden zich massaal voor
Basisscholen willen graag met schoolschaken aan de gang en melden zich massaal aan voor een kennismakingsworkshop met Chessity. Sinds we vorige week bekend maakten dat&...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 2952;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>