Chessity logo Player

De hele klas schaakles!

Jul 17, 2017, updated Nov 17, 2018
  ArdDekker
1810

Drie Westlandse scholen bewijzen dat schaken dankzij Chessity voor de hele klas kan. Bij twee scholen is dit voor het derde jaar op rij in groep 5 en bij een andere school is het voor het tweede jaar voor alle kinderen in de groepen 4 en 5.

Het begon bij deze scholen met een workshop Chessity. Sinds september 2015 (de start van het Schoolschaakplan Westland) hebben bijna 500 kinderen van negen scholen via het Schoolschaakplan Westland een workshop Chessity ontvangen en vrijwel iedereen vond het leuk. 

De meeste van de andere zes scholen hebben gekozen voor naschoolse schaaklessen met Chessity of met de Stappenmethode. Elf schaaktrainers hebben inmiddels op zestien scholen schaakles gegeven aan zo’n 475 basisscholieren. Allen zijn KNSB-scholierenlid geworden en 210 leden komen van de drie scholen!

Na de keuze voor een schoolaccount Chessity hebben de drie scholen elk hun eigen vorm gekozen. De ene school ging gemiddeld een keer per maand met Chessity aan de slag o.l.v. een leerkracht die zelf nog niet kon schaken. IK kwam vier keer in het jaar gratis langs als Chessity-ambassadeur en tussendoor hield ik de voortgang in de gaten en werd veelvuldig gebruik gemaakt van de chatfunctie om de kinderen te coachen. Na het eerste jaar was er een kind dat in de klas aangaf het niet zo leuk te vinden. Dat kwam omdat er niet met echte schaakstukken werd geschaakt. Hij had helemaal gelijk! Het succes op deze school droeg bij aan de geslaagde herstart van een jeugdschaakafdeling in De Lier. 

Een andere school was gecharmeerd van Chessity, maar wou daar ook een trainer bij hebben. Om meerdere redenen heb ik mijzelf beschikbaar gesteld om tien keer in een jaar langs te komen en met de chatfunctie stimuleer ik de voortgang. Tijdens dat uur kijken we eerst naar de vorderingen en krijgen de twee meest actieve kinderen (steeds anderen) een schaaksleutelhanger. Daarna doen we 20 minuten opgaven en zien ook de minder fanatieke schakers hoe snel een sticker kan worden behaald.  Na een aantal lessen gamen de klasgenoten een kwartier in de Arena tegen elkaar; gongschaak is favoriet. Het laatste kwartier komen de schaakborden tevoorschijn en kunnen via het demonstratiebord van Chessity nog enkele tips worden gegeven. Ik blijf  ‘schaakmeesster Ard’, maar ik voel me steeds meer coach dan trainer. In 2016 werd deze groep 5, na vijf Chessity-bezoeken, Westlands Schaakkampioen 345!

De aanwas naar de jeugdafdeling in Naaldwijk stijgt. De derde school is in 2016-2017 gestart. Daar mogen de kinderen bij het Groeps Overstijgend Werken in kleine groepen met Chessity aan de slag. Hier zat niet veel regelmaat in en er was weinig begeleiding. Als Chessity-ambassadeur ben ik vier keer een half uur in de twee klassen langs geweest.  De voortgang is voor verbetering vatbaar. Soms was er meer aandacht voor het gamen, terwijl mijn advies blijft om eerst een goede basis te leggen met de Pion-opgaven. Het is wel erg leuk om te zien dat een meisje  tot de start van de vakantie nog vrijwel niets had gedaan en sinds de zomervakantie elke dag trouw oefeningen doet en ze op dit moment al bijna toe is aan haar Pion-proefexamen. We chatten bijna dagelijks. Ook hier zijn enkele leerlingen lid geworden van de jeugdschaakafdeling van Schaakmat Westland.                                                                                                                                  

Totaal zijn op deze drie scholen zestien Pion-diploma’s uitgereikt. Het aantal leden bij jeugdclubs in Westland is in een jaar met 100% is gestegen en deelname aan schoolschaaktoernooien is met meer dan 50% gestegen. Het streven van het Schoolschaakplan Westland blijft om met enthousiasme en kwalitatief goede trainers en trainingsmethoden (Stappenmethode en Chessity) een duurzame relatie op te bouwen met basisscholen in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland.  In de communicatie naar de schoolbesturen leggen we nu het accent op het met Chessity schaakles kunnen geven aan de hele klas, liefst groepen 4 en 5 en te starten met een gratis en vrijblijvend te geven workshop Chessity. De eerste demonstraties voor het seizoen 2017-2018 zijn gepland.  

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

1 Comments

panacea 09:01 - 19 Jul 2017
Ha Ard. Wat een prachtig verslag van hoe het gaat in het Westland. Gelukkig begint het schaakvuurtje op steeds meer scholen weer aan te wakkeren. ook in andere gebieden. De vraag naar nieuwe workshops om kennis te maken met Chessity is landelijk nu zo groot dat we capaciteitsproblemen krijgen bij het vinden van begeleiders op scholen. Maar dat is toch wel de liefste zorg die we hebben. Mooi om te zien dat je zoveel verschillende smaken van begeleiding hebt bij jou in de regio. Al die vormen bestaan in meer of mindere mate ook in andere delen van Nederland. Maar jij hebt ze allemaal in één regio. In de maand september en oktober geven we in Nederland 125 nieuwe workshops. Dan komen er vast nog veel nieuwe schaakvrienden bij.

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1465;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>