Chessity logo Player

Een echte Chessity schaakclub!

Jul 11, 2017
  logtck
Coach 2191

In september 2016 ben ik in Niekerk/Oldekerk (Gr.) gestart met een nieuwe jeugdschaakclub. Schaakclub "Schaak maar raak!" is op heel veel manieren anders dan de meeste andere schaakverenigingen, maar dat is een apart verhaal. Wat deze schaakclub onder andere bijzonder maakt is dat er totaal geen gebruik wordt gemaakt van de Stappenmethode, maar er volledig wordt gewerkt met Chessity en eigen aanvullende leermiddelen.

Die keus is een erg goede gebleken want met behulp van Chessity was ik in staat om alleen veertien jeugdschakers en -schaaksters met een zeer diverse voorkennis te begeleiden, naast de vele leerlingen die ik als coach bij schoolschaken met Chessity begeleid.

Gedurende het schaakseizoen werd het behalen van sterren gestimuleerd, maar niet afgedwongen met huiswerk of iets dergelijks. Wel heb ik het behalen van een bepaald aantal sterren verbonden aan een (zelf bedacht en ontwikkeld) "uitgebreider schaakdiploma" dat behaald kon worden. Op diverse manieren werd zo het (beter) leren schaken met Chessity gestimuleerd:

  • een motivatie door mij als coach, vooral ook door op de schaakavond te laten blijken dat ik heb gezien wat ze hebben gedaan in Chessity, maar ook door korte berichtjes in Chessity;
  • door het behalen van sterren in Chessity en het behalen van het diploma onderdeel van het uitgebreider schaakdiploma te maken;
  • ze stimuleren ook elkaar door elkaar te vertellen hoe ver ze zijn en/of te vertellen dat ze bv. al proefexamen mogen doen.

Daarnaast werken zijdelings gemaakte opmerkingen vaak uitstekend, zoals "wie lukt het om volgende week drie sterren te hebben op level 43 en 44?". 

Gedurende geen enkele clubavond is er gewerkt met computers of tablets. De schaakavond was er voor het schaken met echte schaaksets. Het schaken met Chessity gebeurde voornamelijk thuis en voor sommige ook op school.

Naarmate het schaakseizoen vorderde werd de onderlinge motivatie steeds belangrijker. Ze zagen dat sommige al met proefexamens aan het oefenen waren en dat was voldoende stimulans voor een aantal om zelf nog wat extra te gaan oefenen met Chessity.

Het resultaat is dat 11 schakers/schaaksters met succes het schaakexamen hebben gemaakt. Twee scoorden zelfs 35 goed en niemand scoorde minder dan 32 goed op een totaal van 35 vragen.

Voor zover ik weet waren het de eerste Chessity schaakdiploma's hier in het Noorden, maar in ieder geval hier in het Westerkwartier (net ten westen van de stad Groningen). Om dit bijzondere moment te vieren werden de schaakdiploma's op 4 juli jl. uitgereikt door burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast.

Ik kan iedere schaakclub ten zeerste aanraden om de volgende vraag te durven stellen alvorens met schaaklessen voor de jeugd te beginnen .... "Als ik kind was hoe zou ik dan schaken willen leren, met "schoolse" werkboekjes of met een digitale leermethode?".  Ik weet het antwoord op deze vraag en eigenlijk doen we dat allemaal al. Kies dus niet ieder jaar opnieuw blindelings voor een methode die nog steeds uitstekend is, maar niet meer aansluit bij de jeugd van deze tijd, maar durf mee te groeien met de belangstelling van de huidige jeugd en profiteer van de ongekende nieuwe mogelijkheden die een digitale leermethode te bieden heeft. 

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1461;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>