Chessity logo Player

Nieuw: video-uitleg bij lessen Paard-level

Mar 31, 2017
Chessity staff post

Videolessen helpen kinderen in het leerproces. Bij een aanleren van nieuwe vaardigheden tijdens de schaakles is het voor veel kinderen lastig om de kennis die ze al hebben te activeren en mentaal te koppelen aan het nieuwe onderwerp. Video-instructie maakt dit voor kinderen gemakkelijker, waardoor ze beter leren.

Daarom zijn de lessen in het Paard-niveau nu uitgebreid met schaakvideo’s. Fide-schaakmeester Frank Erwich, die deze lessenserie heeft ontwikkeld, geeft aan de hand van voorbeelden op het schaakbord duidelijke instructie over het thema van desbetreffende les en hoe je de oefeningen moet aanpakken.

Dit is bijvoorbeeld de schaakvideo die hoort bij de derde schaakles in het Paard-level, de les over ‘verdedigen door dekken’:

MMcpAzYP3Rk

 Zelf proberen? Speel dan nu de les Verdedigen: dekken


De voordelen van video-uitleg

Veel kinderen vinden het fijner om een filmpje met uitleg te kijken dan een tekstje te lezen (en dit geldt al helemaal voor kinderen met een taal- of leesachterstand). Voor beginners is het bovendien nog lastig om ‘losse’ schaakuitleg goed te visualiseren. In het filmpje zie je op het schaakbord dingen gebeuren terwijl Frank erbij vertelt waar je op moet letten. Je hoeft dus niet zelf een koppeling te maken tussen de leestekst met uitleg en het demobord.

Videolessen bevatten extra signalering om de aandacht te richten. Net als op het demobord bij de lestekst wordt in de schaakvideo’s bij de uitleg gebruik gemaakt van visuele signalen (pijlen, gekleurde velden) om de aandacht te richten naar de meest relevante aspecten van de schaakstelling. In de video komen daar nog extra cues bij: de bewegingen van de muis leiden de blik direct naar het veld of het stuk waar het om draait en de intonatie en gezichtsuitdrukking van Frank ondersteunen dat.

Het is gemakkelijk om de video-instructie te pauzeren of nogmaals te kijken. Als kinderen zelf kunnen bepalen in welk tempo ze de uitleg tot zich nemen, kunnen ze de nieuwe informatie beter verwerken.

Kinderen kunnen de schaakvideo’s bekijken wanneer ze met een les bezig gaan (maar ze kunnen er ook voor kiezen om de video over te slaan). De video-uitleg is ook heel geschikt om tijdens het schoolschaken klassikaal te bekijken op het digibord. Voor leerkrachten die schaakles geven maar zelf niet zo goed kunnen schaken, zijn de schaakvideo’s een ideaal hulpmiddel.

 

Meer dan 75 videolessen over schaken

In totaal zijn nu ruim 75 lessen voorzien van Nederlandstalige schaakvideo’s. Daarmee biedt Chessity de grootste online verzameling Nederlandstalige videolessen voor beginners. In de lessen in het Loper-level stonden al langer uitlegvideo’s. Hier is het schaakgrootmeester Erwin l’Ami die in filmpjes slimme schaakzetten uitlegt die helpen om te winnen.

In deze video legt hij een van de belangrijkste technieken van het schaken uit, de dubbele aanval:

WmXHPLH52Pk

Zelf proberen? Speel dan nu de les Dubbele aanval


Schaakvideo’s populair bij kinderen

De schaakvideo’s van Erwin l’Ami zijn populair bij de leerlingen. Ze merken dat ze de lessen beter begrijpen door de video-uitleg, zo is de ervaring van schaakleraren en schaaktrainers. Uitbreiding van de videolessen naar het Paard-level stond dan ook al een tijdje op het verlanglijstje.

Het maken van videolessen kost redelijk wat tijd (zeker als het gaat om zo veel nieuwe schaakvideo’s als nu!), In november zijn alle video’s opgenomen in de studio (take 1, take 2take 43 – nee hoor, Frank is een natuurtalent ;), en bovendien: fouten maken mag). Daarna volgde het afmonteren en moesten de schaakvideo’s worden ingeladen en gekoppeld aan de lessen.

Nu is het dan zover dat de video’s voor iedereen te bekijken zijn. Een mooie uitbreiding van schaakmethode in Chessity. Door deze videoschaaklessen wordt het leren schaken voor veel kinderen nog leuker en makkelijker.

Veel kijk-, leer- en schaakplezier!

Related content

by JacquelineW on Feb 3, 2017   1703   4
Chessity in de media: schoolschaken is hot!
Steeds meer scholen gaan aan de slag met schaken. Dat blijft ook in de media niet onopgemerkt. Alleen al via Chessity krijgen in Nederland zo'n 8500 kinderen sc...
by Frank on Mar 14, 2017   2364   2
Schaken in tekenfilms
Schaken is overal om ons heen. Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan of de televisie aan te zetten en je krijgt regelmatig een schaakbord te zien. Trouwe bloglezers...
by JacquelineW on Mar 24, 2017   1436   1
Race als Max Verstappen in de nieuwe racegame
Speciaal voor alle jonge fans van Formule 1 en Max Verstappen: een nieuwe schaakgame waarmee je je eigen Formule 1 race rijdt. Je vindt dit racespel in het Pion-level: ...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1422;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>