Chessity logo Player

Het nieuwe dashboard voor schaakleraren is klaar!

Mar 10, 2017
Chessity staff post

Goed nieuws voor iedereen die schaakles geeft met Chessity: het nieuwe dashboard voor schaakleraren en -coaches is klaar voor gebruik! Als je een coach-account hebt, is je waarschijnlijk al opgevallen dat je homepage er anders uitziet. Direct na het inloggen zie je nu grafiekjes met de actuele voortgang en activiteit van je leerlingen. Maar de echt wezenlijke veranderingen zitten een laag dieper, in het gloednieuwe dashboard (in bèta). Dankzij een heleboel nieuwe functies geeft dit dashboard je nog beter inzicht in de voortgang van je leerlingen. Met die kennis kun je gerichter schaakles geven en leerlingen motiveren.

   

Met het nieuwe dashboard kun je:

  • Leerlingen in groepen indelen en van iedere afzonderlijke groep de resultaten bekijken. 
  • In één oogopslag zien hoe ver een leerling gevorderd is in een bepaald (lessen)level
  • Snel zien hoe actief je leerlingen zijn (leren én gamen), welke resultaten ze behalen, waar ze vastlopen en of ze al examen mogen doen
  • Heel gemakkelijk data filteren om vaardigheden te meten en je leerlingen te motiveren

Het nieuwe dashboard sluit naadloos aan bij de manier waarop schaakleraren Chessity in de praktijk gebruiken.

Chessity als online schaakmethode blijft continu uitbreiden, veranderen en verbeteren. Dankzij de feedback van de leraren en schaaktrainers die Chessity gebruiken voor hun schaaklessen, hebben we dit geheel nieuwe dashboard kunnen ontwikkelen. Het nieuwe dashboard sluit naadloos aan bij de manier waarop schaakleraren Chessity in de praktijk gebruiken op basisscholen of bij schaakverenigingen: zijn er leerlingen in de groep die moeite hebben met schaakmat? Zet ze in samen een groepje en geef ze extra uitleg over dit onderdeel. Lopen de niveaus ver uiteen in jouw klas? Benieuwd wie thuis veel oefent? Je weet het binnen één klik. Schaakles geven wordt er een heel stuk gemakkelijker van.


Waarom bèta?

We moeten nog wat kleine aanpassingen doen en de puntjes op de i zetten in de techniek en vormgeving. Maar we zijn al zo blij met het resultaat dat we jullie niet langer willen laten wachten. We zijn ook benieuwd naar jullie feedback. Als je ontdekt of denkt dat iets niet goed is, laat het ons dan weten zodat wij het kunnen verbeteren of repareren..

Gebruik je liever geen bèta dashboard, dan kun je voorlopig gewoon het oude dashboard blijven gebruiken. Dat is er ook nog.

Klaar om aan de slag te gaan? Lees verder!

Als je schaakles geeft en de coach- en lerarentools van Chessity wilt gebruiken, moet je profiel zijn ingesteld als 'coach' om toegang te krijgen tot het nieuwe dashboard. Lees hier hoe je dat doet.

De snelste manier om het dashboard te leren gebruiken is door er gewoon mee aan de slag te gaan.


Hoe gebruik je het nieuwe dashboard?

Zoals je weet draait het bij Chessity om leren door te doen en leren van je fouten. De snelste manier om het dashboard te leren gebruiken is door er gewoon mee aan de slag te gaan. Probeer het uit: vink vakjes aan, klik op namen, kies criteria om op te filteren en ontdek wat er gebeurt. Maak je geen zorgen, er kunnen nooit gegevens kwijtraken en je kunt niets kapot maken.

Om je een beetje op weg te helpen, leggen we hieronder een paar dingen uit:

Snelle toegang vanaf de homepagina

Chessity-gebruikers met een coach-profiel zal het al zijn opgevallen dat op hun homepagina niet langer het paneeltje met persoonlijke statistieken wordt getoond (je kunt dit trouwens nog wel bekijken via de menu-optie  CoachCoach jezelf).

Op je homepagina zie je nu vier grafiekjes over de activiteit en voortgang van je leerlingen. Zo zie je al heel snel hoe je leerlingen het doen, maar de grafiekjes werken ook heel motiverend voor je leerlingen. Laat ze zien op het digibord en de meer competitief ingestelde leerlingen willen gelijk bezig om sterren te halen en zullen proberen om volgende week zelf in de top-5 te komen. 

Klik op de knop Bekijk dashboard om direct naar het nieuwe dahsboard toe te gaan.

 

Weergave aanpassen

Het eerste wat opvalt is dat het nieuwe dashboard er anders uitziet. Het is enorm veelzijdig, omdat het voorziet in de behoefte van schaakleraren en schaaktrainers die Chessity gebruiken onder verschillende omstandigheden en die uiteenlopende wensen hebben. Over het algemeen zul je echter niet alles in beeld willen hebben. Door selectievakjes uit te vinken, worden kolommen verborgen en krijg je een compacter overzicht.

Alle opties aangevinkt:

Sommige opties uitgevinkt:

 

Modus groepen instellen

Het nieuwe dashboard maakt het mogelijk om met een paar klikken leerlingen bij elkaar te zetten in een groep. Je kunt deze functie gebruiken om verschillende klassen binnen een school aan te maken, maar ook om bijvoorbeeld kinderen van hetzelfde niveau of die tegen dezelfde problemen aanlopen bij elkaar te zetten. Je kunt dus volledig naar eigen inzicht groepen aanmaken.

Een groep maken

Om een groep te maken, moet je eerst zorgen dat het dashboard in de modus groepen instellen staat (dat is de default instelling). Als je aan de linkerkant het groepenpaneel niet ziet, klik dan eerst op de knop Modus groepen instellen aan/uit (1).

Klik op Nieuwe groep (2) en vul een naam in voor de groep.

 

Voeg leerlingen toe aan de groep

Je nieuwe groep staat nu in het groepenpaneel. Je voegt leerlingen toe door hun profielplaatje (ook als geen foto is toegevoegd) naar de groep te slepen. Je leerlingen staan nu in de groep.

Bekijk alleen informatie van één groep

Je kunt je dashboard nu zo instellen dat alleen de gegevens van de leerlingen in deze groep worden getoond. Klik op het menu Huidige groep en selecteer een groep.

Meer mogelijkheden

Verwijder een leerling uit de groep door de naam naar het prullenbakje te slepen.

  1. Verander de volgorde van je groepenpanelen
  2. Klap het paneel in of vouw het uit om de namen te verbergen/tonen
  3. Verander de groepsnaam
  4. Verwijder de groep (hiermee verwijder je alleen de groep, de leerlingen blijven gewoon bestaan)

 

Toon/verberg voortgang

Klik op de knop Toon voortgang (Verberg voortgang) om een duidelijk overzicht te krijgen van de individuele voortgang van elke leerling, gerangschikt per lesniveau (level). Gebruik de selectievakjes onder Weergave aanpassen om de gegevens te selecteren die je wilt zien.

1. Het groene vinkje geeft aan dat een leerling deze vaardigheid beheerst. Hij/zij heeft de bijbehorende sticker verdiend op zijn/haar homepagina. In jouw dashboard wordt het icoontje ook in kleur weergegeven.

2. Geen vinkje geeft aan dat deze vaardigheid nog niet onder de knie is. De sticker/het icoontje wordt weergegeven in grijstinten op de homepagina van de leerling en in het lerarendashboard.

3. De groene, gele en rode blokjes met een cijfertje erin geven aan hoeveel sterren je leerling heeft gehaald voor een bepaalde les.

  • groen = 3 sterren
  • geel = 2 sterren
  • rood = 1 ster
  • het getal geeft aan hoe vaak de leerlingen deze les heeft gespeeld.

 

Gegevens filteren

Het dashboard heeft uitgebreide mogelijkheden om gegevens te filteren. Dit helpt je om leerlingen doelgericht te ondersteunen en coachen, wat hen motiveert bij het leren. Je hoeft niet zelf allerlei gegevens en resultaten door te spitten om een goed beeld te krijgen van hoe goed je leerlingen het doen. Met een paar klikken laat het dashboard je precies zien wat je wilt weten. 

4. Voer een getal in om de gegevens te filteren. Als je hier bijvoorbeeld de waarde 50 invult, toont het dashboard alle leerlingen die precies vijftig sterren hebben gehaald in het Pion-level (Rivier). <50 geeft je alle leerlingen die minder dan vijftig sterren hebben; >50 levert alle leerlingen op met meer dan vijftig sterren.

5. Voer 0 of 1 in voor vaardigheid wordt voldoende beheerst of vaardigheid wordt onvoldoende beheerst

6. Klik op de pijltjes om de lijst in een andere volgorde te sorteren.

Door een of meerdere selectiecriteria te gebruiken om de resultaten van je leerlingen te filteren, krijg je snel in beeld hoe je leerlingen ervoor staan en waar ze eventueel vastlopen. Een leerling, bijvoorbeeld, die bezig is in het Pion-level (Rivier) en daar al 80 sterren heeft gehaald maar nog steeds de vaardigheid 'stukken slaan' onvoldoende beheerst, heeft extra uitleg nodig. Deze leerlingen spoor je met het nieuwe dashboard eenvoudig op. Zijn er meer leerlingen met hetzelfde probleem, dan kun je ze tijdens de les bij elkaar zetten om ze samen uitleg te geven.

7. Klik op het profielplaatje van een leerling (ook als er geen foto is toegeveogd) om het persoonlijke dashboard van een leerling te bekijken. Dit is hetzelfde dashboard dat je al kent uit de tool Coach anderen. Hiermee kun je diep in de resultaten van je leerling duiken, tot het niveau van afzonderlijke puzzels aan toe. Je kunt per puzzel precies nagaan welke antwoorden zijn gegeven en op die manier exact het schaakniveau achterhalen.

Het dashboard gebruiken is een stuk makkelijker dan erover lezen.


Als je helemaal tot dit punt hebt doorgelezen, voel je je misschien een beetje overweldigd. Nergens voor nodig. Ga het nieuwe dashboard gewoon gebruiken. Doen is een stuk makkelijk dan erover lezen.

Door het dashboard regelmatig te raadplegen heb je als leraar of trainer een goed overzicht van wat je leerlingen doen in Chessity en hoe goed het hen afgaat. Deze informatie helpt je om voor iedere leerling onderbouwde keuzes te maken voor de schaakles.

Hulp nodig?

Met al je vragen, opmerkingen en feedback kun je ons bereiken via contact@chessity.com

 

Coming soon!

De komende maanden gaan we nog meer nieuwe functies toevoegen aan Chessity die helpen om schaakles geven nog makkelijker te maken en die jou als schaakleraar waardevolle tijd besparen. Bovendien komen er er nieuwe games en oefenmaterialen waarmee leren schaker nog leuker wordt en de leerlingen verder bouwen aan hun schaakvaardigheid.

Related content

by JacquelineW on Mar 2, 2017   1847   1
Al 40 Pion-diploma's gehaald in Westland
Bij schaakvereniging Schaakmat in Naaldwijk is deze week het 40e in het Westland behaalde Pion-diploma uitgereikt. Jasmijn Looije van groep 5 van basisschool De Regenboog...
by JacquelineW on Jun 30, 2017   4649   2
Fouten maken moet!
Doen is leren en fouten maken hoort daarbij. Sterker nog: fouten maken moet! Dat is een van de uitgangspunten van Chessity. Want productive failure, leren van je eig...
by JacquelineW on Feb 24, 2017   2594   0
Zo haal je als schaakleraar meer uit Chessity
Voor schaakleraren en -coaches zit Chessity vol handige functies, waarvan je er waarschijnlijk al een aantal gebruikt. Maar de kans is groot dat er ook nog een heleboel m...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1406;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>