Chessity logo Player

Online schoolschaaktoernooi, geef je nog snel op!

Feb 10, 2017
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Schaken is leuk, maar schaken in een team is superleuk! Kinderen vinden het geweldig om samen met vriendjes en klasgenootjes in een team aan een toernooi mee te doen. Teamschaken geeft het spel een nieuwe spanning en dynamiek en helpt om een levendige schaakcultuur op school te creëren.

Dit jaar organiseert de KNSB voor het eerst een online teamtoernooi voor bassischolieren, waarin schoolteams zich kunnen kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap Online Schaken voor Basisscholen. Dit toernooi wordt aanstaande woensdag (15 februari) gehouden. En het goede nieuws is: scholen kunnen zich nog aanmelden, dus geef je snel op. Het is erg kort dag, maar beslist de moeite waard om te proberen of je nog een team kunt regelen. Voor kinderen is het een mooie manier om de Chessity-lessen in de praktijk te brengen. (Ook fijn aan online schaken: er zijn rijschema's en vervoersouders nodig ;) )

Opzet van het toernooi:

Elke speler speelt vijf partijen (volgens Zwisters systeem) met vijf minuten per persoon per partij

Het toernooi duurt van 14:00 tot 15:15 uur

De zes beste onderbouw teams en vier beste bovenbouwteams kwalificeren zich voor de halve finale van het NK Online Schaken voor Basisscholen.


Wat heb je nodig:

Minimaal vier kinderen die willen meedoen, maar een team mag ook groter zijn. De beste vier spelers bepalen uiteindelijk de teamprestatie. Het is dus voor kinderen die nog niet zo goed kunnen schaken ook heel leuk om mee te doen, omdat ze meegenieten en meedelen in de teamprestatie, ook al dragen ze daar zelf misschien helemaal niet aan bij. Er wordt gespeeld in twee categorieën: onderbouw (groep 3-5) en bovenbouw (groep 4-6). De kinderen in een team moeten dus in dezelfde categorie vallen. Uiteraard kun je ook meedoen met een onderbouw- en een bovenbouwteam of met meerdere teams per categorie.

Computers (Windows) voor alle deelnemers. Het toernooi wordt gespeeld via PlayChess. Dit gratis programma moet voor het toernooi op de computers worden geïnstalleerd. Om PlayChess te kunnen gebruiken, heb je wel een PlayChess-account nodig. Scholen met Chessity-accounts krijgen via de KNSB korting op PlayChess.

Een internetverbinding.


Hoe gaat de aanmelding:

Aanmelding voor het toernooi gaat via de toernooiwebsite van de KNSB

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij PlayChess, neem dan contact op met het bondsbureau van de Schaakbond.

Het organiseren van het online teamtoernooi voor basisscholen is een mooi initiatief van de Schaakbond. Omdat het nieuw is, zijn nog niet alle scholen op de hoogte van het bestaan ervan. Vandaar ook deze blog en de oproep om je school nog aan te melden; samen kunnen we het toernooi tot een succes maken en schoolschaken extra stimuleren. Online schaken met je klasgenoten tegen kinderen van andere scholen uit heel Nederland is een mooie kans om kinderen door schaken met elkaar te verbinden en inspireren. Volop schaakplezier dus!

Related content

by JacquelineW on Jan 22, 2019   1154   0
Massaal schaakplezier tijdens Tata Steel Chess Festival
Afgelopen weekend togen schaakliefhebbers en gezinnen met kinderen massaal naar het Tata Steel Chess Festival in Wijk aan Zee. Alleen al aan de schaaklessen met Chessit...
by JacquelineW on Nov 19, 2019   1243   3
50 toernooien per week in Chessity Arena
Het aantal online schaaktoernooien in Chessity is verdubbeld tot vijftig toernooien per week. Hiermee voorzien we in de vraag naar meer toernooien en meer begintij...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1367;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>