Chessity logo Player

Simultaan bij Telstar: ‘Je kunt beter die pion spelen’

Jan 18, 2017
  JacquelineW
StaffCoach 1312

“Zeg, wat jij denk jij dat ik hier het beste kan doen? Deze pion naar voren en dan die slaan?” Telstar-verdediger Toine van Huizen kan wel wat goede raad gebruiken. Gelukkig zit hij naast Floris (8), want die heeft op school al aardig wat schaakervaring opgedaan. Hij bekijkt de stelling op het bord van zijn buurman. “Nee, je kunt beter díe pion spelen.”

Telstar-speler Toine van Huizen krijgt schaakadvies van Floris.
Telstar-speler Toine van Huizen krijgt schaakadvies van Floris.

Toine en Floris doen mee aan de kindersimultaan van het Tata Steel Chess toernooi, op de eerste rustdag. Terwijl de grootmeesters buiten in de vrieskou een potje voetballen met en tegen Telstar-spelers (uitslag: 6-2 voor team Carlsen tegen team Van Wely), zijn binnen alle stoelen bezet door kinderen die meedoen aan een schaaksimultaan.

Mijn vaders opa was kampioen van Nederland. Of tweede, dat weet ik niet.

De kinderen zijn leerlingen van basisscholen uit de regio, die zich voor de schaaksimultaan konden opgeven. Dat Floris meedoet, is niet zo gek. “Mijn vaders opa was kampioen van Nederland. Of tweede, dat weet ik niet. Nou ja, heel goed in elk geval.” En dat zit dus in de genen. Maar Toine, moest die niet voetballen? “Nee, niet alle spelers hoefden mee te doen. De spelers die kunnen schaken, mochten hier meedoen.”

In zijn jeugd schaakte hij veel, vertelt de voetballer. “Op de basisschool deden we het, maar ik heb ook met mijn opa heel veel geschaakt.” Tegenwoordig komt het er niet meer zo veel van, maar gedurende zijn partij wordt hij steeds fanatieker. Terwijl Floris allang zijn meerdere heeft moeten erkennen in simultaangever Guus Homs, zit Toine nog met een diepe frons naar de stukken te kijken. Zonder zijn secondantje moet hij nu zelf zien uit te vogelen hoe hij die pion achterstand kan goedmaken.

Gespot! Grootmeesters in het wild!
Gespot! Grootmeesters in het wild!

Of het nu goed gaat of niet, maakt haar niet zo veel uit: “Ik scháák!”

Ook een diepe frons heeft de 4-jarige Lilly. Ze is bij de stand van Chessity bezig met haar allereerste schaaklesje: de loop van de toren. Die toren is niet zo’n probleem, maar hoe bedien je zo’n computermuis? En waarom kan ze op dat beeldscherm niet swypen? Sorry Lilly, een volgende keer nemen we tablets mee.

Ondanks het muisgedoe, weet Lilly van geen ophouden bij de Chessity-computers. Met een beetje klikhulp gaat ze dartel aan de slag met de lesjes over de loop van stukken. Of het nu goed gaat of niet, maakt haar niet zo veel uit: “Ik scháák!” En daar gaat het om!

Lilly en haar zus Iris (7) hebben een goede reden om, net als vele andere kinderen, achter de Chessity-laptops te kruipen. De meiden willen net zo goed kunnen schaken als hun grote zus Rosa, die aan de simultaan meedoet. “Rosa leert het op school”, vertelt Iris. “En ze vraagt steeds of ik met haar wil schaken.” Zodra Iris de kans krijgt om op school te leren schaken – het is op haar school een keuzeactiviteit – grijpt ze die aan. Zeker weten. “Ik wil het ook leren, want ik vind het erg leuk.”

Er zijn heel veel manieren om slimme zetten te doen.

Dat schaken leuk is, is ook wat Rosa ondertussen vertelt aan de interviewer van het Zapp Weekjournaal, dat opnames maakt bij de kindersimultaan bij Telstar. Op de vraag wát schaken dan zo leuk maakt, antwoordt Rosa dat het nooit saai is, ook al vinden sommige mensen dat wel. “Er zijn heel veel manieren om slimme zetten te doen. Ik probeer mezelf ook te verbeteren. Nu heb ik uitgevonden wat voor mij werkt.”

Rosa is een ware spraakwaterval als ze aan het Zapp Weekjournaal uitlegt waarom schaken zo leuk is.
Rosa is een ware spraakwaterval als ze aan het Zapp Weekjournaal uitlegt waarom schaken zo leuk is.

Rosa zet haar woorden kracht bij, want ze weet het knap lang vol te houden in de simultaan. Wat niet zo goed gaat, is ‘diep nadenkend’ naar de stukken kijken. Dat moet ze doen voor de camera van het Zapp Weekjournaal. Maar ja, probeer maar eens niet de slappe lach te krijgen als je vriendinnen om je heen zitten te giebelen.

Het is maar goed voor de makers van het Zapp Weekjournaal dat Magnus Carlsen en de andere grootmeester op dit moment nog aan het voetballen zijn. En nog niet binnen zijn voor hun rondje selfies en handtekeningen uitdelen, zoals een uurtje later. Rosa heeft de verslaggever al toevertrouwd dat ze het namelijk wel heel erg spannend vindt om de wereldkampioen te zien. Dan was het met de beelden van dat ‘diep nadenken’ nooit wat geworden. [Het Zapp Weekjournaal wordt zondag uitgezonden van 18.30 tot 19.00 uur; het is nog niet bekend of het item over schaken de uitzending haalt. Gewoon even kijken dus.]

Pieter boft. Hij heeft een door de wereldkampioen gesigneerde schaakset.
Pieter boft. Hij heeft een door de wereldkampioen gesigneerde schaakset.

 

In iedereen schuilt een kampioen. Laat talent ontluiken met Chessity

De Tata Steel Chess kindersimultaan bij Telstar was een geweldig schaakfeest voor kinderen. De organisatie doet er altijd alles aan om de kinderen een geweldige middag te geven. En ook dit jaar was die opzet weer helemaal geslaagd. Hoewel het soms best een lang zit was, werd er tot het laatste toe met een grote lach op de gezichte geschaakt.

Chessity schoof dan ook graag aan om de middag tot een succes te maken. Kinderen die klaar waren met hun partij, of tussendoor even tijd hadden, konden in de stand van Chessity terecht om schaakpuzzels op te lossen of schaakgames tegen elkaar te spelen. Sommigen gingen daar volledig in op en vergaten op hun simultaan te letten, zodat ouders ze moesten komen waarschuwen: "Je moet weer een zet doen!"

De manier waarop Tata Steel Chess aandacht besteedt aan de jeugd, sluit aan bij de missie van Chessity om iedereen te laten profiteren van de voordelen van schaken, vooral kinderen. Als onderdeel van het Tata Steel Chess-programma en partner van het toernooi kunnen we op diverse locatie heel veel kinderen in aanraking brengen met schaken. We hopen hiermee zo veel mogelijk kinderen, ouders, schakers, schaaktrainers en leraren te inspireren om het schaakspel te omarmen.

Dankzij de samenwerking met Tata Steel Chess, krijgen coaches tijdelijk 70% korting op Chessity. Zo wordt het nog gemakkelijker om met Chessity te beginnen.

Aan de slag met kinderen en schaken?

Ontdek hoe Chessity je helpt met de beste online schaakmethode of vraag ons om meer informatie:

Neem contact met mij op

Related content

by JacquelineW on Oct 3, 2017   4061   5
Waarom de leerkracht niet hoeft te kunnen schaken
Nu we met twee benen in de 21ste eeuw staan, gaat de digitalisering van het onderwijs razendsnel. Digitale leermiddelen, zoals Chessity op schaakgebied, neme...
by JacquelineW on Jan 5, 2017   2903   1
Bezoek Tata Steel Chess: leuk voor kinderen!
Tip een vriend of kennis Click here for English Van 13 tot 29 januari wordt het 79e Tata Steel Chess Toernooi gehouden. Voor veel schaakliefhebbers is een bezoekje aan ...
by JacquelineW on Jan 17, 2017   927   0
Tijdelijke korting voor schaaktrainers en -coaches dankzij Tata Steel Chess samenwerking
Goed nieuws voor schaaktrainers en –coaches! Om zo veel mogelijk schaaktrainers de mogelijkheid te geven om te beginnen met Chessity, krijgen coaches dankzij de sam...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1327;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>