Chessity logo Player

Wat Tata Steel Chess zo bijzonder maakt

Jan 10, 2018
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Het Tata Steel Chess Toernooi, waarvan Chessity partner is, is een begrip in de schaakwereld. Het toernooi wordt ook wel het ‘Wimbledon van het schaken’ genoemd. Maar wat maakt het Tata Steel Chess Toernooi eigenlijk zo bijzonder?

Om te beginnen bestaat het toernooi al heel lang. Dit jaar is de 80e (!) editie en daarmee is het het langst bestaande sportevenement van Nederland. Tata Steel Chess heeft een heel belangrijke plek op de internationale schaakkalender.

Het toernooi is zeer sterk bezet en slaagt er elk jaar weer in de wereldtop naar Wijk aan Zee te halen. Maar het biedt ook ruimte aan aanstormend talent. Zo deed de huidige wereldkampioen en vijfvoudig toernooiwinnaar Magnus Carlsen al mee toen hij pas 13 was (hij won toen de C-groep).

Dit jaar doen er maar liefst zes top 10-spelers mee, onder wie Magnus Carlsen. Naast de wereldkampioen zijn ook oud-wereldkampioenen Viswanathan Anand, die het toernooi net als Carlsen vijf keer op zijn naam schreef, en Vladimir Kramnik (winnaar in 1998) erbij. De Nederlandse ogen zijn natuurlijk gericht op Anish Giri. Hij hoopt de opvolger te worden van Jan Timman die in 1985 de laatste Nederlander was die het prestigieuze schaakevenement op zijn naam schreef. De gemiddelde rating van de Masters-groep is 2753 (voor wie dit niets zegt: dat is echt hoog).

En dan is er ook nog een Challenger-groep, waaraan 13 grootmeesters en 1 internationaal meester meedoen; gemiddelde rating: 2612. Ook niet mals. In deze groep spelen onder anderen de broers Jorden en Lucas van Foreest en Chessity’s ‘eigen’ Erwin l’Ami mee.

Klik hier om het deelnemersveld te bekijken

Niet alleen de lange traditie en het sterke deelnemersveld maken het Tata Steel Chess Toernooi bijzonder, het is ook het zwaarste schaaktoernooi ter wereld. Het is het enige toernooi op topniveau waarin de deelnemers 13 ronden moeten spelen, een echte uitputtingsslag. Andere schaaktoernooien duren meestal 9 ronden.

 

Hoe zit het dan met het Hoogovens Schaaktoernooi? Daar hoor je toch ook veel over?

Dat klopt wel, want Tata Steel Chess en het Hoogovens Schaaktoernooi zijn één en hetzelfde toernooi. Tot en met 1999 stond het toernooi bekend als het Hoogovens Schaaktoernooi. Het toernooi wordt letterlijk onder de rook van de hoogovens van (nu) Tata Steel gespeeld. Het staalbedrijf is sponsor vanaf de allereerste editie in 1938.

Na een fusie en een overname van het staalbedrijf veranderde de naam in 2000 tot Corus-schaaktoernooi en in 2010 tot Tata Steel Chess Toernooi. In de volksmond wordt de naam Hoogovens-toernooi nog best veel gebruikt. Buitenlanders zul je dat trouwens niet horen zeggen, want voor hen valt het bijna niet uit te spreken. Zij hebben het over ‘Wijk’ (klinkt als wiejk).
 

Oké, Tata Steel Chess is dus een belangrijk schaaktoernooi voor topschakers. En verder?

Het speciale aan Tata Steel Chess zit ‘m erin dat niet alleen de wereldtop aan het toernooi kan meedoen, maar letterlijk iedereen die kan schaken. Verdeeld over een tienkamp en twee vierkampen doen er meer dan tweeduizend mensen uit binnen- en buitenland mee, van plezierschakers tot broodschakers. Heel bijzonder: alle schakers schaken in dezelfde zaal. Als gewone schaker zit je dus in dezelfde ruimte te schaken als de wereldtop!

Het Tata Steel Chess Toernooi begon in 1938 als een lokaal schaaktoernooitje in Beverwijk.


Is het toernooi altijd zo groot geweest?

Nee, het toernooi begon in 1938 als een lokaal schaaktoernooitje in Beverwijk. In een paar jaar tijd groeide het door tot een regionaal toernooi en een landelijk toernooi, waaraan in 1940 bijvoorbeeld Max Euwe meedeed. Vanaf 1946 werd het een internationaal toernooi, maar het zou nog een jaar of vijftien duren voordat de wereldtop er kwam. Sinds 1968 is het toernooi niet meer in Beverwijk, maar in Wijk aan Zee.

Klopt het dat Wijk aan Zee tijdens het toernooi helemaal in schaaksferen is?

Ja, Wijk aan Zee stroomt tijdens Tata Steel Chess vol met duizenden schakers en schaakliefhebbers. Het kustplaatsje met 2200 inwoners ondergaat een metamorfose: er zijn pop-up schaakwinkels, in de cafés staan de schaakborden op tafel, worden er partijen gespeeld en nabesproken en kunnen de partijen van de masters op schermen live worden gevolgd. Op de slotdag van het toernooi is er altijd een culinaire markt in schaaksfeer, waar ook de toernooiwinnaar wordt gehuldigd.

Naast de schaaktoernooien van het Tata Steel Chess toernooi zijn er allerlei randevenementen. Grootmeesters geven simultaans, er wordt live commentaar en uitleg gegeven bij de partijen door bijvoorbeeld Hans Böhm en er is een speciaal kidsprogramma tijdens het Chess Festival Weekend (20 en 21 januari), waaraan Chessity een een belangrijke bijdrage levert. Kortom: alles draait om schaken in Wijk aan Zee.

Daarnaast gaat het toernooi ook ‘On Tour’. Op woensdag 17 januari spelen de masters in museum Beeld en Geluid in Hilversum en op woensdag 24 januari is Chess On Tour in het Academiegebouw in Groningen. In voorgaande jaren toerde het schaakcircus al langs onder andere het Rijksmuseum, stadion De Kuip in Rotterdam, wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam en het Spoorwegmuseum in Utrecht. Door deze bijzondere plekken te bezoeken, lukt het de organisatie om extra veel aandacht voor schaken te krijgen.

Wat doet Chessity precies tijdens Tata Steel Chess?

Hoofdsponsor Tata Steel ziet belangrijke overeenkomsten tussen schaken en staal maken. Beide vragen strategische denkvermogen om creatieve oplossingen te vinden voor complexe uitdagingen. Net als Chessity is Tata Steel overtuigd van de positieve invloed van schaken op kinderen.

Tijdens het toernooi zijn er dan ook diverse dagen met schaakactiviteiten voor kinderen, bijvoorbeeld tijdens de twee dagen dat het toernooi 'op reis' gaat naar Hilversum en Groningen en tijdens het Chess Festival Weekend.

Chessity geeft op deze dagen schaakworkshops en houdt andere schaakactiviteiten voor kinderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘commentaar voor kinderen’, dat we vorig jarig hebben geïntroduceerd? Hierin leggen we voor beginnende schakers uit waarom de grootmeesters in het toernooi de zetten spelen die ze spelen en hoe je daar zelf ook gebruik van kunt maken in je partijen. 

Schaakclinic met Chessity tijdens Chess on Tour in theater De Harmonie, Haarlem (2017)
Schaakclinic met Chessity tijdens Chess on Tour in het Philharmonie-theater in Haarlem (2017)

Wimbledon heeft zijn aardbeien met slagroom; heeft Tata Steel Chess ook zo’n traditie?

Tata Steel Chess zit vol met tradities. De bekendste is waarschijnlijk de grootschalige snertmaaltijd op de slotdag. Die gewoonte is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen eten schaars was. Het snert eten op de laatste dag groeide uit tot een traditie, die tot op heden in stand is gebleven.


 

Het lijkt me leuk om te komen kijken. Wat kost een kaartje?

Helemaal niets! Dat is ook zo leuk aan het Tata Steel Chess Toernooi. Gratis en voor niets kun je vanaf een paar meter afstand de wereldtop in actie zien. Dat is best wel uniek aan schaken. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs voor kaartje voor een centre court-partij op Wimbledon is 130 euro…

Je kunt bij Tata Steel Chess gewoon naar binnenlopen en bij het toernooi gaan kijken, meeluisteren bij de commentaarsessies en meedoen aan activiteiten.

Bekijk de toernooisite om te ontdekken wat er allemaal te doen is tijdens Tata Steel Chess

Niet voor niets hebben veel schaakverenigingen een jaarlijks uitje naar het Tata Steel Chess Toernooi op het programma staan. Maar ook voor scholen en gezinnen is een bezoekje zeker de moeite waard. De Moriaan, waar het toernooi wordt gehouden, ligt aan de rand van de duinen. Vergeet dus niet om ook even een strandwandelingetje te maken. Of een lange wandeling, voor gezinsleden die niets met schaken hebben...

 

In iedereen schuilt een kampioen. Laat talent ontluiken met Chessity

Het is de missie van Chessity om iedereen te laten profiteren van de voordelen van schaken, vooral kinderen. Als onderdeel van het Tata Steel Chess-programma gaan we op diverse locatie heel veel kinderen, ouders en scholen in aanraking brengen met schaken. We hopen natuurlijk dat het niet bij die ene keer schaken blijft, maar dat deze kennismaking zo enthousiast maakt dat het schaken een vervolg krijgt op scholen. Ook bij die vervolgstap helpen we graag. 

Aan de slag met kinderen en schaken?

Ontdek hoe Chessity je helpt met de beste online schaakmethode of vraag ons om meer informatie:

Neem contact met mij op

Related content

by JacquelineW on Nov 19, 2017   3426   6
NIEUW: Schakend robotvriendje, vernieuwde leerlijn en nog veel meer
Vandaag is tijdens het Chessity Event 2017 de nieuwe release van Chessity gelanceerd. Met bijzondere nieuwe features die leerkrachten ontzorgen en schaaktrainers in hun k...
by JacquelineW on Sep 27, 2017   2080   0
Schoolschaken is volop in de picture
Schoolschaken is 'hot'. De landelijke media besteden volop aandacht aan schoolschaken, met aparte items in nieuwsrubrieken op tv en paginagrote artikelen i...
by JacquelineW on Jan 9, 2018   1983   0
Chessity voor vierde jaar partner van Tata Steel Chess
Vrijdag begint de 80e editie van het Tata Steel Chess Toernooi in Wijk aan Zee. Voor het vierde jaar op rij bundelt Tata Steel Chess de krachten m...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

1 Comments

henkmiedema 02:48 - 15 Jan 2018
tata steel =niet leuker als een ander tournooi, het is veel voor patserige gedoe, de Grootmeesters Ja dat is goed, maar de rest is niet veel anders als een ONK of iets dergelijks

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1313;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>