Chessity logo Player

Openingen - een "nestje" bouwen!

Nov 22, 2016, updated Feb 21, 2018
  logtck
Coach 2191

Openingen - een makkie!

Hallo beste schakers en schaaksters. Het is de hoogste tijd dat ik, Leo Leeuw, me eens  met dat hele gedoe over openingen ga bemoeien.  Het is namelijk zo ...  de opening is een makkie!

Ja, ik hoor je al denken, "die Leo Leeuw kletst onzin en weet niet waarover hij praat", maar daar denk je na het lezen van mijn verhaal wel anders over. 

Ik weet dat ze zich hier bij Chessity nogal druk kunnen maken om allerlei mat-trucjes, zoals het "herdersmat". Er zijn zelfs aparte oefeningen bij het Paard-nivo, de zogenaamde "Matmonsters". Maar luister maar goed naar deze wijze leeuw en je komt nooit meer zo'n herder of monster tegen.

Goed opletten dus!

Zou het niet mooi zijn als er één opening was die je met wit en met zwart kunt spelen en die zorgt dat je in geen enkel openingstrucje loopt en dat je zelfs tegen heel sterke tegenstanders niet snel kunt verliezen?

Ja! Natuurlijk zou dat mooi zijn! Het goede nieuws is ... die opening bestaat. Hij staat alleen, vreemd genoeg, niet in de meeste schaak-leerboekjes en zelfs veel schaaktrainers verklappen je deze opening niet, maar ik wel hoor.

We gaan een "nestje" bouwen. Ja, je hoort het goed leeuwen bouwen nestjes ... maar dan op het schaakbord. Ik zal je eerst eens laten zien hoe zo'n "nestje" eruit ziet ...

Dit is het "nestje" en je bouwt het in 5 zetten:

1. ... , Pf6
2. ... , d6
3. ... , g6
4. ... , Lg7
5. ... , 0-0

Dat is alles!

Laten we eens kijken of deze leeuw nu echt iets slims heeft verteld. Als wit in zijn eerste 5 zetten nu allemaal "gezonde goede" zetten heeft gedaan, dan kan de volgende stelling ontstaan ...

1. e4 , Pf6
2. d4 , d6
3. Pc3 , g6
4. Pf3 , Lg7
5. Lc4 , 0-0

Het leuke van het bouwen van een "nestje" is dat het eigenlijk altijd wel werkt en dat het bijna niet uitmaakt wat de ander doet.

Het heeft ook als voordeel dat je alle "openings-trucjes" ontwijkt. Veel trucjes, zoals het "herdersmat" proberen namelijk het veld f7 aan te vallen, maar dat is nu goed verdedigd door de toren en de koning én er kunnen geen witte stukken snel in de buurt komen.

Ik zal je verklappen hoe ons "nestje" in elkaar zit. In het voorbeeld heeft wit allemaal gezonde zetten gedaan die je volgens de schaak-leerboekjes moet doen ... pionnen in het centrum, paarden eruit, loper naar een goede plek en dan zo meteen rokeren. Het "nestje" van zwart werkt echter heel anders. Hij heeft niet meteen een pion in het centrum gezet. In plaats daarvan heeft zwart zijn Koning een heel veilige plek gegeven terwijl veel stukken toch naar het centrum kijken, zoals de pion op d6, het paard op f6 en de loper op g7. Ze staan genoeg ver weg zodat wit er niet direct bij kan, terwijl ze toch naar het centrum kijken.

Het lijkt alsof zwart heel voorzichtig speelt, maar stel dat wit nu bijvoorbeeld 6. 0-0 speelt? Een heel normale zet, maar zwart gaat wel meteen over tot actie .....

6. 0-0 , Pxe4!

Het lijkt misschien wel of zwart hier een paard weggeeft, maar dat is niet zo. Het dappere paard valt meteen het centrum van wit aan. Wit moet wel slaan, anders is hij een pion kwijt.

7. Pxe4 , d5! (vorkje-vorkje!!)
8. Ld3 , dxe4
9. Lxe4

Er is een gelijke stelling ontstaan waarin nog van alles kan gebeuren.

Wat is nu de strategie, het plan, van zwart door op deze manier te openen? Die is eigenlijk niet zo heel moeilijk te achterhalen. Zwart heeft zijn Koning een veilige plek gegeven en zal dus waarschijnlijk niet op de koningsvleugel gaan aanvallen, het is waarschijnlijker dat zwart gaat proberen het centrum van wit aan te vallen met bijvoorbeeld c5 of op de damevleugel over te gaan tot actie.

Ik, Leo Leeuw,  kan je aanraden deze opening eens te proberen, want je zult er zeker een flink aantal tegenstanders mee verrassen!

Nog even een tip ... je kunt deze opening ook heel goed met wit spelen. Je speelt dan bijvoorbeeld achter elkaar de zetten 1. Pf3 2. d3 3. g3 4. Lg2 5.0-0.

Tot slot een belangrijke tip van Leo Leeuw, ik dus ...

„Als je een opening speelt en leert, is het veel belangrijker om de strategie (het plan) van die opening te weten én te snappen dan de zetten uit je hoofd te leren. Als je het plan niet snapt of kent gaat het vaak meteen mis als de ander een onverwachte zet doet, die je niet had geleerd. Als je het plan wél weet, kun je de zetten achter het bord vaak al bedenken.“

Hiernaast zie je nog een afbeelding van twee nestjes in actie!

Groetjes amigos en veel plezier met "nestjes" bouwen!

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

2 Comments

jessephb 11:19 - 30 Nov 2016
slim
patrickrdejager 15:16 - 21 Feb 2018
das handig

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1278;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>