Chessity logo Player

Veel schaken in de media dankzij NK Schaken

Aug 25, 2016
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Het NK schaken in Amsterdam bewijst de schaaksport goede diensten. Mede dankzij een boeiend randprogramma berichten diverese media deze weken over de landelijke titelstrijd, die nog tot en met zondag duurt.

Na 3 van de 7 rondes gaat Jorden van Foreest, met 17 jaar de jongste deelnemer bij de mannen, alleen aan de leiding. Hij won als enige al zijn partijen tot nu toe. Zevenvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely - volgens dit artikel in NRC een hippe trash talker - en Jan Werle volgen met een punt achterstand. In het dagverlag op de uitstekende toernooiwebsite voorspelt Jorden dat hij het toernooi op zijn naam gaat schrijven, "misschien zaterdag al". Nog een opmerkelijke voorspelling van de jonge Groninger: zijn zusje Machteld, vorige week 9 geworden, wint volgend jaar het NK bij de vrouwen...

Zover is het nu nog niet. Machteld is wel aanwezig op het NK, maar niet als deelneemster (al wist ze in een simultaan remise te spelen tegen Hans Böhm). In het vrouwentoernooi gaat titelverdedigster Anne Haast aan kop. Met 2,5 uit 3 staat ze een half puntje voor op de 16-jarige Anna-Maja Kazarian en Smaranda Padurariu.

Waarom vrouwen en mannen niet tegen elkaar schaken

Waarom schaken de mannen en de vrouwen eigenlijk apart, vraagt verslaggever Sam Trompert van het Leidsch Dagblad zich af. Hij legde de vraag voor aan deelneemsters Martine Middelveld en Arlette van Weersel, die respectievelijk 8e en 7e staan in de tussenstand. Volgens Van Weersel hebben we dat te danken aan de oertijd:

Leidsch Dagblad

In het Parool een leuke reportage over het (rand)festival Schaken en Cultuur: 

http://www.parool.nl/amsterdam/slimmer-worden-door-schaken-pas-op-je-dame-en-let-op-je-paard~a4363553/

De lezing van prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de VU en bekend van zijn optredens bij het tv-programma De Wereld Draait Door, werd in tal van kranten en op diverse websites aangestipt. Erik Scherder beaamt dat schaken goed is voor (het brein van) kinderen en dat je er het beste zo vroeg mogelijk mee kunt beginnen. “Schaken is bij uitstek een denksport die aanzet tot het oplossen van problemen. Er zitten elke keer nieuwe dingen in die uitdagend zijn. Dat is precies wat je brein nodig heeft: diep nadenken over de volgende stappen die je kunt nemen. Schaken kent dit element als geen ander.”

“Als je schaakt gaat de stofwisseling omhoog. Je zenuwcellen worden actiever, en die praten allemaal met elkaar. Die netwerken schakel je in als je gaat schaken. En die netwerken hebben weer te maken met het werkgeheugen, aandacht en het probleemoplossend vermogen.”

Jeugdspelers doen het goed op EK in Praag

Kinderen die dat al jaren aan den lijve (aan den breine?) ondervinden, zijn de Nederlandse deelnemers aan het Europees Jeugdkampioenschap dat momenteel in Praag wordt gehouden. Hoewel de Nederlandse equipe - onder anderen begeleid door Chessity's 'eigen' IM Frank Erwich - gisteren iets beneden verwachting speelde, doen de jonge schakers het goed. Drie van hen staan na zes rondes zelfs in de top-10:

Het EK duurt nog tot en met zondag. Dagelijks wordt verslag gedaan van de Nederlandse wederwaardigheden op de website Schaakuitzendingen.

 Schaakuitzendingen:

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1213;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>