Chessity logo Player

‘Elke schaakles moet een schaakfeestje zijn’

Jul 6, 2016
  JacquelineW
StaffCoach 1312

‘Bevlogen’ is bijna een understatement om schaaktrainer Huub van der Logt te beschrijven. Met veel passie en brede armgebaren zet hij zijn visie op schaakles uiteen. “Elke schaakles moet een schaakfeestje zijn.” Hij kijkt terug op een schooljaar vol schaakfeestjes, waarvan Chessity een belangrijk onderdeel was.   

“Schaken is een spel. Die beleving van schaken als spel is soms bijna verdwenen. Schaken wordt heel snel in verband gebracht met scholen, met presteren, met een hoog IQ. Maar het is in de eerste plaats gewoon een spel dat bijvoorbeeld ook in de spellendoos zit. Daar begint het allemaal mee.”

Op veel plekken wordt met de beste bedoelingen schaakles gegeven, maar niet op een manier waar een kind blij van word.

“Ik heb het afgelopen jaar op veel plaatsen gekeken hoe er schaakles wordt gegeven. Ik ben langs geweest bij tal van clubs en scholen. Dat heeft mij geleerd dat er heel veel plekken zijn waar géén schaakfeestjes zijn. De kinderen maken werkblaadjes, die leveren ze in om te laten nakijken en dan krijgen ze het volgende blaadje. Er zijn veel mensen die met de beste bedoelingen schaakles geven, maar niet op een manier waar kinderen blij van worden.”

Toekomstgerichte methode

Iets nieuws leren vinden veel kinderen leuk, weet Huub. Spelen vinden de meeste kinderen ook leuk. Dus wat is er leuker dan spelend leren?Bij Chessity draait het precies daar om: spelend leren.

“Chessity is een toekomstgerichte methode. Het sluit aan bij de huidige generatie kinderen. Andere methodes hebben ook goed gefunctioneerd en doen dat nog steeds, maar horen meer bij ‘hoe het was’. Als ik muziek wil luisteren, kan ik nog steeds een cd opzetten. Maar ik merk dat ik toch voor een mp3 kies. Zo zie ik Chessity ook.”

Huub leerde zelf op zijn twaalfde schaken toen hij een half jaar uit de running was door de ziekte van Pfeiffer. “Toen ik alle boeken uit had, heb ik leren schaken. Ik vond het zo leuk dat ik ik het ook aan anderen wilde leren.” Op zijn veertiende stapte hij daarom de plaatselijke lagere school binnen. “Daar heb ik een jaar lang klas 1 tot en met 6 lesgegeven, ook al kon ik zelf toen nog helemaal niet goed schaken. Sindsdien ben ik altijd blijven lesgeven.”

Het afgelopen schooljaar heeft Huub schaakles gegeven op CBS Rehoboth in Oldekerk. Op z’n Huubs, onvermoeibaar zoekend naar manieren om kinderen op een leuke manier te laten leren.. Met Chessity als lesmethode en allerlei zelfverzonnen schaakactiviteiten daaromheen. Van een schaakpuzzelcompetitie tot correspondentieschaak met een school in Canada. “Dat was niet alleen schaken, maar de kinderen konden er ook hun Engels oefenen en leerden hoe leeftijdsgenoten ergens anders in de wereld leefden”

Schaken is een manier om dingen te leren die niets met schaken te maken hebben.

Als schaakleraar ziet Huub in schaken vooral een middel. “Voor mij persoonlijk is schaken in de eerste plaats een manier waarop ik kinderen iets kan bijbrengen wat niets te maken heeft met het spel of de sport.” Hij noemt dingen als concentratie, zelfvertrouwen, inzicht krijgen in oorzaak en gevolg, analyseren en besluitvaardigheid. “Ik wil bij ieder kind afzonderlijk ontdekken: wat kan jij meer leren dan alleen het schaken. Schaken is een manier om vaardigheden te ervaren, te leren, te beheersen en te verfijnen.”

Keuzes leren maken

Een voorbeeld is een meisje in groep 8 dat hij ooit schaakles gaf. “Zij was hartstikke hoogbegaafd, maar er was één ding dat ze echt niet kon en dat was keuzes maken. Ze probeerde altijd aan de gezichtsuitdrukking van de ander te herleiden wat ze moest kiezen. Bij het schaken dacht ze dan ook altijd heel lang na over haar zetten. Zo lang dat de andere kinderen het vervelend vonden om tegen haar te schaken.”

Huub gaf haar een zandloper van 1 minuut om haar denktijd te beperken. Het meisje leerde daardoor dat ze zelf goede keuzes kon maken. En dat het ook geen ramp was als ze eens een verkeerde keuze maakte. “Als ik zoiets bereik bij kinderen, zijn mijn schaaklessen een succes.”

Met deze gedachte in het achterhoofd is Huub heel blij met de chatfunctie binnen Chessity. “Ik moedig de kinderen aan om mij via berichtjes op de hoogte te houden. Zodra ze een ster hebben gehaald of een les hebben afgerond, kunnen ze me dat laten weten.” Zelf reageert hij dan met korte berichtjes als “Top gedaan! Tot vrijdag”. Hoewel Huub zestig leerlingen heeft die met Chessity schaken, valt de tijdsbelasting mee. ”Het zijn geen hele verhalen en het werkt heel motiverend.”

Ouders betrekken bij het leren schaken

Ook heel belangrijk volgens Huub: betrokken ouders. Niet alleen organiseerde hij dit schooljaar een speciale oudercursus (‘Help mijn kind schaakt’ - een overweldigend succes), ook gebruikte hij de tweewekelijkse nieuwsbrief van school om ouders op de hoogte te houden van wat er in de schaaklessen gebeurde. Op de avond van de tienminutengesprekken was Huub bovendien aanwezig om ouders die op hun beurt wachtten een korte Chessity-demonstratie te geven. “Ik kon uitleggen dat Chessity niet spelen is, maar spelenderwijs leren. Dat is een belangrijk verschil.”

Alles leren over zeedraken heeft niets met schaken te maken. Maar leuk is het wel!

En alsof hij het daar allemaal nog niet druk genoeg mee had, ontwierp hij ook een schaakavontuur voor groep 3/4. Aan de hand van een zelfontworpen schaakkaart (schatkaart) maakten de kinderen een ‘reis rond de wereld’. Met schaakonderwerpen als aanwijzingen, die leidden naar een echte schat: een buitenschaakspel.

“De kinderen hebben leeuwen ontmoet in Afrika, ze zijn olifanten in India tegengekomen, hebben op een vulkaan gestaan en ze hebben met zeedraken gevochten. We hebben het opgezocht en weten nu dat zeedraken echt bestaan, ongeveer 20 centimeter lang zijn en alleen bij Australië voorkomen.”

Wat dat met schaken te maken heeft? “He-le-maal niets! Maar leuk was het wel!” Huub grijnst van oor tot oor. Want dit is de manier waarop hij schaakles wil geven. “Schaken moet altijd een feestje zijn. Kinderen moeten met een enorme smile de les uitlopen. Als dat niet lukt, moet ik stoppen.”

Foto's met dank aan CBS Rehoboth, Oldekerk



Wie is Huub van der Logt?

Huub van der Loght is een geboren Hagenaar, die opgroeide in Brabant en nu heel gelukkig woont en werkt in Niekerk Daar heeft hij samen met zijn vrouw een bedrijf in hoogwaardige textielbedrukkingen en -borduringen, Kossies Design. “We hebben onze werkzaamheden bewust zo ingedeeld dat we allebei tijd overhouden om dingen te doen die we leuk vinden.” In Huubs geval is dat: het schaakspel promoten bij jong en oud..

Huub geeft niet alleen schaakles, maar heeft ook de website Schaakmaarraak.nl en de Schaak maar raak! Academy opgezet. Daarop schrijft hij over schaken en beter leren schaken, publiceert hij gratis te downloaden schaakmagazines (een aanrader!) en verkoopt hij schaak-T-shirts en andere producten met schaakontwerpen.

Related content

by logtck on Feb 3, 2016   1132   6
"Schaak maar raak!" Magazine 01 (Dutch)
nbsmr01groot-3b13abc6.jpg Vandaag is het eerste "Schaak maar raak" Magazine verschenen en het kan geheel gratis worden gedownload vanaf de website van "Schaak maar raak!...
by JacquelineW on Jun 30, 2017   4553   2
Fouten maken moet!
Doen is leren en fouten maken hoort daarbij. Sterker nog: fouten maken moet! Dat is een van de uitgangspunten van Chessity. Want productive failure, leren van je eig...
by JacquelineW on Mar 29, 2016   6370   3
Schaken en het brein: wat leren
Schaken is goed voor je. Daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe zit dat precies? En wat gebeurt er in je brein als je aan het schaken bent? Deze en andere vragen we...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

1 Comments

ChimaN 19:18 - 20 Mar 2017
Ik vin de tip fouten maken moet. Goed

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1188;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>