Chessity logo Player

NIEUW: 52 nieuwe lessen en een schaakdiploma

Jun 24, 2016
Chessity staff post

Sinds kort staat de nieuwe website van Chessity online. Achter de schermen is de afgelopen maanden keihard gewerkt aan nieuwe features om Chessity nog beter te maken. Misschien heb je ze zelf al ontdekt: er is een compleet nieuwe lessenserie bijgekomen en je kunt nu ook met Chessity je eerste schaakdiploma halen! Met deze nieuwe features biedt Chessity een nog completer pakket voor schaaklessen op school of bij een vereniging.

Sinds de start van de samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KSNB), ruim een jaar geleden, zijn al zo'n 70 scholen Chessity voor hun schoolschaaklessen gaan gebruiken. En met succes! Duizenden kinderen hebben inmiddels met veel plezier leren schaken volgens de nieuwe en unieke Chessity-methode van gamend leren. Ze zijn toe aan een nieuwe stap in hun schaakontwikkeling. 


52 nieuwe lessen voor beginnende schakers

Met maar liefst 52 nieuwe lessen komen we tegemoet aan een veelgehoorde wens van onze gebruikers. Een extra niveau tussen de oude beginnerslessen en de intermediate-lessen. Dit nieuwe niveau heeft de naam Paard meegekregen. Ook de oude niveau-namen zijn vereenvoudigd tot de namen van de stukken in de bijbehorende icoontjes. Beginner heet nu Pion, Intermediate is Loper geworden, ClubPlayer is Toren en Master is Dame.

De Paard-lessen vormen een mooie serie van 52 uitdagende en inspirerende lessen voor schakers die het Pion-niveau hebben afgerond. Met volop aandacht voor verdedigen, mat zetten en slimme manieren van aanvallen leggen deze lessen een solide schaakbasis voor spelers die het spel nog volop aan het ontdekken zijn. De lessen zijn afwisselend, soms pittig, maar vooral ook erg leuk om te doen. Een schot in de roos, zo blijkt. Diverse schaaktrainers die lesgeven met Chessity, uit binnen- en buitenland, hebben al enthousiast gereageerd op de nieuwe Paard-lessen.


Verdien stickers en haal je eerste echte schaakdiploma

Kinderen die oefenen in de vereenvoudigde weergave, zien een nieuw beginscherm. In één oogopslag kunnen ze zien hoeveel stickers ze nog moeten verdienen voordat ze proefexamen mogen doen. Want ook dat is nieuw: wie de lessen op Pion-niveau met succes doorloopt én het proefexamen goed aflegt, mag examen doen! 

Met het examen valt het eerste echte schaakdiploma op Chessity te behalen. Het examen toetst of de leerlingen door het gamend oefenen daadwerkelijk voldoende schaakkennis opbouwen. De eerste resultaten zijn overweldigend: van de kinderen die het examen inmiddels hebben gemaakt, is maar liefst 99 procent geslaagd! Deze fantastische uitslag bewijst dat de vernieuwende schaakdidactiek van Chessity de schaaklessen niet alleen veel leuker maakt, maar ook buitengewoon effectief is.

De stickers in het beginscherm geven de voortgang tot het examen aan. Zodra een leerling een onderdeel voldoende beheerst, verdient hij of zij een sticker. Wie alle zeven stickers heeft, is klaar voor het (proef)examen. Het Pion-diploma is het eerste schaakdiploma. In de toekomst volgen ook diploma’s voor de overige niveaus.


Een compleet curriculum om goed te leren schaken

Met deze nieuwe features biedt Chessity een compleet curriculum om goed te leren schaken.  Steeds meer scholen en schaakclubs in Nederland en wereldwijd gebruiken Chessity om hun leerlingen op een leuke en zeer effectieve manier te leren schaken. Van beginner tot vergevorderde. De eerste successen zijn al gevierd: één van ‘onze’ scholen, basisschool De Spits uit Utrecht, werd deze maand eerste op het Nederlands Kampioenschap Basisonderwijs voor groep 3 tot en met 5. Daar zijn we supertrots op!

Related content

by JacquelineW on Mar 22, 2016   2218   1
‘Dit is de manier waarop kinderen leren!’
“Yeah, ik heb gewonnen! Ik ben eerste!” Juichend gaan de armen omhoog in het computerlokaal van de Beatrixschool in Meppel. Op het beeldscherm zoeft een blauw...
by Janton on Apr 17, 2015   1036   0
Collaboration with the KNSB
Dutch Federation and Chessity start collaboration   playing becomes learning!  The Royal Dutch Chess Federation (in Dutch: KNSB) has started a collaboration ...
by JacquelineW on Jun 11, 2016   2220   0
Chessity-school De Spits sleept nationale titel binnen
Chessity-school De Spits uit Utrecht is eerste geworden op het NK basisonderwijs middenbouw. In de categorie scholen met maximaal 14 deelnemers zette De Spits de andere s...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

3 Comments

boer65 10:35 - 26 Jun 2016
Leuke nuttige leerzame lessen in paard. Goede aanvulling!
steffel66 21:19 - 9 Oct 2017
Hallo,
Ik vind het best wel teleurstellend dat er na ca. 1 jaar nog steeds geen mogelijkheid bestaat om het PAARD Examen af te leggen. Dit terwijl de KNSB veel promotie heeft gegeven aan het gebruik en het toepassen van Chessity.com
Cor Zijlmans, Jeugdleider SVO
Janton 09:40 - 10 Oct 2017
Beste Cor,

Het is inderdaad niet fijn dat we nog geen paard diploma hebben.

Het huidige paard niveau is voor veel leerlingen op scholen nog best zwaar. De leercurve gaat volgens onze gegevens iets te stijl omhoog. Ook zien we dat leerlingen niet goed leren hoe ze een partij moeten opbouwen, tenzij er een schaaktrainer in de buurt is. Dat laatste is niet op alle scholen het geval.

Het bovenstaande is de reden dat we er voor gekozen om het huidige paard en loperniveau eerst flink te verbeteren.

19 november 2017 releasen wij tijdens ons jaarlijkse event het nieuwe paard niveau en een loperniveau (verschillende lessen van het huidige paard niveau zijn dan daar te vinden). Vanaf dan zullen we ook 3 diploma's aanbieden!

Bovendien releasen wij op paard niveau iets heel bijzonders, wat leerlingen gaat helpen hoe je een partij moet opbouwen.

Hoe gaat het verder met het gebruik van Chessity in je lessen?

Groet Janton

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1171;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>