Chessity logo Player

De Pinksterbloem wint NK Basisscholen algemeen

Jun 4, 2016
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Het schoolschaakteam van De Pinksterbloem uit Amsterdam is Nederlands Kampioen Basisscholen algemeen geworden. Na twee finalezaterdagen bleven Khoi Pam, Matteo van Kleef, Ingo Bello, Daniël van Kleef en Senya Krasikov het team van de Lorentzschool uit Leiden en Passe-Partout uit Rotterdam voor. Deze scholen werden respectievelijk tweede en derde.

Spannende strijd om het podium

In de strijd om de podiumplaatsen was het tot in de laatste ronde buitengewoon spannend. Na negen ronden stonden er drie scholen met een gelijk aantal matchpunten bovenaan: De Pinksterbloem, De Lorentzschool en De Sterrenzanger (Oudorp). In een onderling duel wist de Pinksterbloem het team van De Sterrenzanger met 3-1 te verslaan. Maar ook de Lorentzschool won (van de Sint Maartensschool uit Voorburg). 

In de elfde en laatste ronde kwam De Lorentzschool echter niet verder dan remise tegen De Schakel uit Leiderdorp, een pittige tegenstander. De Pinksterbloem trof in De Beekvliet uit Verserbroek een wat minder sterke tegenstander. Het team hield het hoofd koel en sloot met een klinkende 4-0 winst het toernooi af en sleepte daarmee de nationale titel binnen. Passe-Partout schaakte zich de top-3 binnen door in de laatste ronde het nog jonge, maar sterk spelende team van De Akker uit Meppel met 3,5-0,5 te verschalken.

Tropische omstandigheden in Nijmegen 

De finale van het NK Basisscholen algemeen werd, verdeeld over twee zaterdagen, gehouden in Nijmegen. Was het vorige week al erg warm, vandaag waren de omstandig bijna tropisch te noemen. Buiten liep de temperatuur op tot een kleffe dertig graden, binnen was het zelfs nog enkele graden warmer. Puffend en zwetend zaten de deelnemers achter de borden, maar tot in de allerlaatste partij werd er geconcentreerd gespeeld. 

Vanaf de middagpauze konden de deelnemers ook een simultaan schaken tegen Nederlands Kampioene Anne Haast, die ook de certificaten voor alle deelnemers van een handtekening voorzag. Anne had er een drukke middag aan. In vier uur tijd speelde ze negentig partijtjes, waarvan ze 90 procent won. Dat schaken ook een fysieke sport kan zijn, heeft ze hiermee wel bewezen: naar schatting heeft ze minstens vijf kilometer gelopen op haar rondgang langs de borden.

Vijf Chessity-scholen in actie op NK 

Van de veertig scholen die er meededen aan het NK Basisscholen algemeen, zijn er zes waarop schaakles wordt gegeven met Chessity. Twee van deze scholen, De Rode Schouw en De Tweemaster-Kameleon, hadden van de KNSB een vrijplaats toegewezen gekregen voor dit NK. Van de Chessity-scholen is de Hobbitburcht uit Alpen aan den Rijn met een mooie dertiende plek als hoogste geëindigd. 

Klassering Chessity-scholen 

13. Hobbitburcht – Alphen aan den Rijn

18. De Oude Vaart - Terneuzen

31. Comeniusschool – Zeist

34. De Rode Schouw – Halsteren (vrijplaats)

35. De Tweemaster-Kameleon – Oost-Souburg (vrijplaats)

40. Het Talent - Lent

De volledige uitslag is terug te vinden op de toernooiwebsite

Volgende week zaterdag wordt, ook in Nijmegen, het Nederlands kampioenschap basisonderwijs middenbouw ­­­­­gehouden. Aan dit NK voor groep 3 tot en met 5 doen zeven Chessity-scholen mee.

Related content

by JacquelineW on May 12, 2016   1949   11
Douwe (7) houdt Chessity scherp
De zevenjarige Douwe uit Nieuwegein is een van de actiefste schoolschakers in de Chessity-community. Hij racet door de lessen heen, leest en schrijft blogs op Chessity &e...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

0 Comments

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1149;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>