Chessity logo Player

‘Wat nu, wat nu’, zei Pietje Cru

May 3, 2016
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Hij bedacht geen schaakopeningen en was geen grootmeester. Het is zelfs de vraag of Jean-Charles Pichegru ooit heeft leren schaken. En toch is zijn naam een begrip in schaakland.

Jean-Charles Pichegru (1761-1804)
Jean-Charles Pichegru (1761-1804)

Pichegru is al 212 jaar dood. Maar zijn naam is springlevend. 'Wat nu, wat nu', zei Pichegru, zeggen schakers vaak als ze even niet weten wat ze moeten doen en nadenken over een zet. Of ze verbasteren de naam tot Pietje Cru. Nederlandse schakers doen dit zó vaak, dat de Nederlandse editie van Schaken voor Dummies de naam Pichegru zelfs heeft opgenomen in de schaakwoordenlijst achterin het boek. Maar wie was nu eigenlijk die Pichegru?

Met schaken heeft Pichegru niets te maken. En toch hoort hij er helemaal bij.

Pichegru was een Franse generaal in de tijd van Napoleon. Eind 1794 viel zijn leger de Republiek der Verenigde Nederlanden binnen. De veldtocht was eerst nog niet zo’n succes. Pichegru en zijn troepen kwamen niet verder dan de grote rivieren. “Wat nu?” zou Pichegru vertwijfeld hebben uitgeroepen.

De strenge winter bracht een oplossing: de rivieren bevroren. Het Franse leger trok te voet over de rivieren en veroverde vrij gemakkelijk de rest van Nederland, waar de Fransen tot 1813 de baas bleven.

De uitspraak 'Wat nu', zei  Pietje Cru verwijst dus naar deze historische gebeurtenis. Het zijn trouwens niet alleen schakers die de herinnering aan Pichegru leven houdend. Ook niet-schakers - vooral wat oudere mensen en met name in protestantse kringen - gebruiken het rijmpje nog graag. Soms hoor je ook een langere variant: ‘Wat nu, wat nu?' zei Pichegru en hij hing met zijn beentjes in de kippenjus.

Met schaken heeft Pichegru feitelijk dus niets te maken. (Welke schaker hangt er nou met zijn beentjes in de kippenjus?) En toch hoort hij er helemaal bij.

 

Bronnen:

Related content

by JacquelineW on Jun 25, 2019   3769   2
Wat het Chessity-rapport je vertelt over denkniveaus
Het is weer tijd voor de rapporten en tienminutengesprekken. Sinds de introductie dit schooljaar gebruiken scholen daarbij op grote schaal het Chessity schaakrapport. Het...
by JacquelineW on Apr 2, 2020   1642   4
Toernooi-arena is zowat ontploft in maart
Van 's ochtends tot 's avonds, door de week en in het weekend, het is topdruk in de Chessity toernooi-arena. In de maand maart trokken onze online toernooien vo...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

2 Comments

devon8 14:21 - 7 Jun 2016
Cgdddtgdggdddgddggdgdgvdvdvdgdgdhdggggdgdhdgdfteyvhgyegn3dhedhvd cd getuchtigd du ri du du du dry et du du du tui du du tui tui du du du du du go go
devon8 14:21 - 7 Jun 2016
Twthdbchdjhdhvudchdchdgf4y gekwetter63tr7ddcdgcdctdcyttgydttwguctdwuyce

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 1087;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>