'Mister Chessity' te gast bij 'Mister Chess'
Hans Böhm en Janton van Apeldoorn vinden elkaar in gesprek op YouTube
Hans Böhm, wie kent hem niet? Als schaker, journalist en radio- en tv-presentator had hij al een enorme staat van dienst. En nu heeft hij ook een eigen YouTube-kanaal: ‘Mister Chess presenteert’. Daarop neemt Böhm schaakliefhebbers van ieder niveau mee op een ontdekkingstocht door de schaakwereld. Deze week was Janton van Apeldoorn, bedenker en 'opperhoofd' van Chessity te gast. Dat leidde spontaan tot een samenwerking.
Bekijk hier de volledige uitzending:
Hoe schaken Janton in zijn jeugd heeft geholpen
Met Janton spreekt Hans Böhm in de uitzending over schaken om je brein te ontwikkelen. Jantons vertelt hoe hij zelf in zijn jeugd enorm veel baat heeft gehad van schaken (hij bleef drie keer zitten en kwam op school pas op gang nadat hij had leren schaken). En dat dit ook de gedachte is achter Chessity: een leuk schaakplatform voor kinderen, volwassen en scholen om spelenderwijs te leren schaken én zo het brein te trainen.
Leerkrachten verbazen zich over concentratie van schakende leerlingen
Böhm vertelt over een Chessity-workshop op een school die hij eens bijwoonde. Die begon met veel opwinding en drukte in de klas, maar na tien minuten zaten alle kinderen doodstil en gefocust te werken met Chessity. “Alle leraren van andere klassen kwamen kijken, want ze waren ze niet gewend dat alle leerlingen in een klas zó geconcentreerd bezig waren”, herinnert Hans zich met zichtbaar plezier. Janton legt uit dat dit komt door de adaptiviteit van het programma en de flow waarin kinderen terecht komen tijdens het leren. Met voorbeelden uit Chessity laat hij zien hoe dit werkt.
Het succes van Chessity voor thuis
Uiteraard kom het tijdens het gesprek ook op het succes van Chessity voor families. Sinds corona neemt het thuisgebruik van Chessity - en schaken in het algemeen - een enorme vlucht. In Jantons beschrijving van ‘een heel groot schaakfeest’ blijkt Mister Chess zich helemaal te kunnen vinden: “Ik heb Chessity aan mijn overbuurmeisjes aangeraden en sindsdien doen papa en mama ook mee. Dat is heel erg leuk.”
Samenwerking Hans Böhm en Chessity
Aan het eind van het item daagt Janton Hans Böhm uit. Ziet Mister Chess, die op televisie tal van schaakcurussen heeft gegeven, het zitten om met Chessity een kind persoonlijk te begeleiden bij het leren schaken? Via het YouTube-kanaal van Hans, zodat iedereen kan meekijken? “Wie ben ik om niet enthousiast te zijn?”, reageert Böhm. “Heel leuk!”
Dat krijgt dus zeker een vervolg, maar er zit nog veel meer in het vat! Wat dacht je bijvoorbeeld van een simultaan schaken tegen Mister Chess op Chessity? In januari gaf Hans al zijn eerste zeer succesvolle kindersimultaan op Chessity en aanstaande woensdagmiddag gaat hij in de herhaling! Doet jouw kind ook mee?
Wie is Hans Böhm?
Als YouTuber is hij weliswaar nog een newbie, maar Hans Böhm is een Grote Meneer. Zeg je schaken, dan zeg je in Nederland Hans Böhm. Hij haalde als schaker weliswaar nooit de absolute wereldtop (wel werd hij wereldkampioen simultaanschaken), maar als schaakpromotor, -journalist en mediapersoonlijkheid groeide hij in de jaren tachtig en negentig uit tot een bekende Nederlander.
Een compleet overzicht schetsen van alles wat Hans ooit heeft gedaan, is onmogelijk. Daarvoor is zijn carrière te veelomvattend én te veelzijdig. We lichten een paar dingen uit:
In de promo van zijn YouTube-kanaal ‘Mister Chess presenteert’ stelt Hans zichzelf voor:
Met zijn aanstekelijke enthousiasme weet Hans Böhm al decennia lang mensen in schaken te interesseren. Zelfs als je niets van het spelletje begrijpt: als Hans erover vertelt, blijf je ademloos luisteren. Of dat nou in het radioprogramma Man en Paard (KRO, 1978 - 1992) was, als explicator bij het Tata Steel Chess Tournament, als simultaangever bij Chessity of op zijn eigen YouTube-kanaal, Mister Chess works his magic.
Graaf Schakula
Daarbij is hij niet te beroerd voor wat gekkigheid. Zo kroop hij in de jaren negentig voor de Teleac-schaakcursus ‘Iedereen kan schaken’ in de huid van het excentrieke typetje Graaf Schakula, die twee kinderen leert schaken. Op YouTube kun je deze serie nog terug vinden. Helaas is de beeldkwaliteit slecht, maar is toch de moeite waard om even te kijken. Al was het alleen al vanwege de piepjonge Tycho Gernandt en Tatum Dagelet, die de kinderrollen spelen:
Ook dat nog!
Met zijn innemendheid en droge gevoel voor humor kon Hans Böhm ook buiten de schaakwereld goed uit de voeten. Populair werd hij door zijn rol in het tv-kijkcijferkanon ‘Ook dat nog!’, waarin hij vaak het typetje van de korzelige ambtenaar speelde, die een klacht altijd behandelde met “Maar meneertje, daar weten wij niks van hoor, zal eens even bij mijn collega informeren. Belt u nog maar eens terug”.
Een album met schaakliedjes
De veelzijdigheid spat eraf bij Hans Böhm, want zelfs het uibrengen van een cd met liedjes staat op zijn cv: De knieën van de genieën. Met muziek van Diederik van Vleuten en teksten van onder anderen Eric van Muiswinkel. Alle liedjes op de cd hadden op de een of andere manier iets met schaken te maken. In deze documentaire over Hans wordt daar meer over verteld en kun je Hans horen zingen (en vioolspelen!):
En nu... een eigen YouTube-kanaal
Al die kennis, jarenlange ervaring en vakmanschap zie je terug in het nieuwe YouTube-knaal van Hans Böhm. Hij is zelf verantwoordelijk voor het format en de montage en kiest zijn eigen onderwerpen. Dat leidt tot schaakvideo’s die je nergens anders ziet. Wat dacht je van gesprekken over schaakschilderijen, schaakfotografie en peper- en zoutstellen in de vorm van schaakstukken? Naast natuurlijk toffe besprekingen van stellingen en partijen. Kijken dus!
Elke zondagmiddag om 17:00 uur komt er een nieuwe aflevering online op zijn kanaal. Gewoon even abonneren, dan mis je niks.