Chessity logo Player

Het Tata Steel Chess Festival bij Chessity: zo zag dag 1 eruit

Jan 23, 2021
Chessity staff post

Vandaag was het zover: Het Tata Steel Chess Festival online bij Chessity. En ook de start van de Chessity Diploma Challenge. De komende week dagen wij je uit om je (volgende) schaakdiploma te halen op Chessity. Ook deze week gebeurde er al supercoole dingen op ons platform. Zo kon je afgelopen woensdag al meedoen met een online simultaantoernooi tegen grootmeesters. En vandaag dus weer een hoogtepunt: Het Tata Steel Chess Festival online bij Chessity met als klapper op de vuurpijl: de lancering van de eerste video van Simon de Schaker en Chessto!

Simon en Chessto ontdekken in hun allereerste video samen wat schaken doet met je brein

Onder de indruk kijken de kinderen naar het scherm waar de eerste video van Chessto en Simon wordt getoond. In de eerste video vragen de slimme schaakrobot van Chessity en zijn vriend Simon, de hoofdpersoon uit de spannende Simon de Schakerreeks, zich af hoe dat nou zit met schaken en het brein. Neuropsycholoog Erik Scherder legt het hen even haarfijn uit.

“Superleuk,” zegt Jonas als de film is afgelopen. “Ja, Chessto! Is cool,” roept Eline. “Ik krijg er een beetje het gevoel van het Klokhuis bij’,  zegt Joyce van der Meijden, de schrijver van de Simon de Schakerreeks. Zij is apetrots dat het karakter uit de Simon de Schaker kinderboekenreeks nu tot leven komt. 

“Superleuk!” Zegt Jonas als de film is afgelopen. “Ja, Chessto is cool!” Roept Eline.

Janton van Apeldoorn vertelt dat schaken hem heeft geholpen slimmer te worden

Janton van Apeldoorn, de oprichter van Chessity, deelt nog even wat slimme schaaktips met de kinderen. De jonge schakers waren al geboeid, maar wanneer Janton vertelt over zijn eigen schaakverleden is iedereen muisstil. Wat de Erik Scherder uitlegde in de video daar weet Janton alles van. Hij was als kind namelijk helemaal geen goede leerling! 

“Ik ben wel drie keer blijven zitten,” vertelt hij de kinderen. Zeker vier jonge schakers slaan de handen voor hun ogen. Het lijkt hen een ramp. “De juffen en meesters op school dachten niet dat ik het ver zou schoppen. Maar toen leerde ik schaken. En dat vind ik leuk! Ik werd zelfs heel goed. En weetje wat zo bijzonder was? Op school ging het opeens ook veel beter! Ik haalde goede cijfers en leerde programmeren. Allemaal door het schaken.” Het schaakspel dat hij alle kinderen zo gunt, is de reden dat Chessity bestaat.

Het schaakspel dat hij alle kinderen zo gunt, is de reden dat Chessity bestaat.

De kinderen spelen met z'n allen een simultaan tegen Janton

De kinderen besluiten Janton nog even flink te laten zweten. Ze spelen een simultaan, met zijn allen tegen Janton. Hij is er even stil van. Daarna schaken ze door. Tegen elkaar in de arena van Chessity. Want schaken, dat vinden ze het allerleukst.

Kon jij er niet bij zijn vandaag? Geen zorgen! Morgenmiddag vanaf 14.00 uur is er weer een online schaakfeest. Log in op je account (of maak er gratis een aan) en doe mee!

 

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

1 Comments

Mathis1 14:57 - 11 Dec 2021
hoi

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 3258;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>