Topdrukte bij Chessity-workshops tijdens Tata Steel Chess Festival
'Het winnende familie-uitje voor het weekend'. Zo kondigden we het Tata Steel Chess Festival vorige week aan op onze Facebook-pagina. En daar bleek geen woord van overdreven.
Wát een schaakfestijn was het afgelopen weekeinde in Wijk aan Zee! Niet alleen topdrukte om een glimp op te vangen van de grootmeesters aan het schaakbord, maar ook topdrukte bij de Chessity-zaal, waar lange rijen ouders en kinderen stonden om Chessity uit te proberen.
Met het Chess Festival richt Tata Steel Chess zich speciaal op gezinnen, met leuke activiteiten voor de jeugd. Zo konden kinderen een mooie medaille verdienen door aan drie activiteiten mee te doen: schaken met Chessity, karate en een robotje bouwen.
Chessity was met maar liefst vijf begeleiders aanwezig - Saar, Regobert, Huub, Marcel en Janton - en dat was gezien de drukte maar goed ook. Want terwijl de kinderen lekker zelfstandig gingen spelen en oefenen met Chessity, waren er heel wat ouders, grootouders en schaaktrainers die zich wilden laten voorlichten over ons programma en lesmethode. "Goh, zo heb je geen leraar meer nodig", constateerde een opa bewonderend toen hij een potje schaakte met Chessto en zich door ons populaire robotje van tips en aanwijzigen liet voorzien.
Een van de begeleiders van de Chessity-workhops, Huub van der Logt, plaatste deze foto op Facebook:
Hij schreef erbij: "Dat het schaken met Chessity erg populair was is al een beetje te zien op de bijgaande foto. Maar wat vooral ook opviel ten opzichte van vorig jaar, was dat veel meer kinderen al konden schaken. De komst van Chessity heeft dan ook een grote en snelle groei van het schaken op school mogelijk gemaakt.
Gelukkig voorziet Chessity ook in genoeg nieuwe leerstof en leuke games voor de al wat betere schaker en zo konden de jonge schakers en schaaksters maar ook hun ouders zich uitstekend vermaken. Sommige kinderen maar ook enkele ouders hebben dan ook een geruime tijd onverstoorbaar (beter) leren schaken met Chessity."
Focus op schaken voor de jeugd
We zijn benieuwd hoe dit beeld er volgend jaar uitziet, want het aantal scholen dat gaat schoolschaken met Chessity blijft maar groeien. De aandacht die Tata Steel Chess besteedt aan schaken op school en voor de jeugd draagt daar ook zeker aan bij. Niet alleen tijdens het Chess Festival, maar ook tijdens de twee woensdagen dat Tata Steel Chess on Tour is, staat de jeugd centraal.
Vorige week woensdag stond in Hilversum het symposium over gamification en schaken voor future generations op het programma. Morgen in Groningen, waar Chessity ook weer aanwezig zal zijn, is er een symposium over de relatie tussen schaken en de leerontwikkeling van kinderen in het onderwijs, met speciale aandacht voor de breinontwikkeling.
Wat Tata Steel betreft gaat de betrokkenheid tussen het staalbedrijf en schoolschaken overigens nog verder dan de activiteiten in januari tijdens Tata Steel Chess. Vorig week tekende het bedrijf een samenwerkingsovereenkomst met de Schaakbond.De samenwerking is niet alleen gericht op de jaarlijkse Tata Chess on Tour activiteiten, maar ook op het stimuleren van schoolschaak in de regio Beverwijk en IJmond. Voor Tata Steel geldt dat het de vaardigheden die kinderen in met schaken opdoen van groot belang acht voor het aangaan van de uitdagingen die de 21e eeuw biedt.
Tegelijktijdig ging Deloitte, in 2017 al sponsor van de Nederlandse Kampioenschappen schaken in Amsterdam, een sponsorovereenkomst aan voor drie jaar. Een logische keuze voor de veelzijdige zakelijke dienstverlener, waarvoor strategisch denken core-business is. De competenties die schaakgrootmeesters in hoge mate bezitten, zijn bij uitstek competenties die Deloitte zoekt in haar werknemers. CEO Peter Bommel: “Schaken bevat veel aspecten waarin Deloitte zich herkent. Elementen als strategisch denken, goed voorbereiden, doorzettingsvermogen en slagvaardigheid heb je zowel nodig om succesvol te zijn als medewerker van Deloitte en als schaker.”