Chessity logo Player

‘Oma’s schat’: spannende deel 2 van Simon de Schaker [recensie]

Jun 14, 2019, updated May 27, 2020
  JacquelineW
StaffCoach 1312

Wie een leuk kinderboek voor de vakantie zoekt, heeft geluk. Het tweede deel in de serie over Simon de Schaker is verschenen: Simon de Schaker - Oma's schat. Schrijfster Joyce van der Meijden is er weer in geslaagd om een spannend en grappig verhaal te verzinnen waarin schakende kinderen, ouders die te druk zijn met werken, boosaardige lieden en een heerlijke oma een hoofdrol spelen. Met een voorwoord van niemand minder dan Judit Polgar.

Waar de plot van het eerste deel in de serie, Simon de Schaker - Akelige Arnold, om schaken draaide, is het schaken in Simon de Schaker - Oma's schat meer een vanzelfsprekendheid. Schaken hoort net zo bij Simon en zijn vriendjes als voetballen in de selectie en je ergeren aan je irritante kleine zusje (dat eigenlijk best mee blijkt te vallen). Ja, Simon houdt van schaken, heeft een heel bijzondere schaakcomputer en zijn lieve, eigenzinnige oma en akelige oom zijn schaakgrootmeester, maar daar worden verder geen woorden aan vuil gemaakt. Best een fijne boodschap voor de lezer: schaken is iets doodnormaals.

Het verhaal begint met oma die van een trapje kukelt en tijdelijk in de war is. Ze wordt opgenomen in verpleegtehuis Alvergeten, maar Simon ontdekt dit niet pluis is. Niet alleen is oma al snel weer de oude, het gaat er in het tehuis wel heel naar en kil aan toe. Omdat niemand naar hem luistert, besluit hij zelf zijn oma te redden opdat ze weer gewoon bij hem in de achtertuin in het tuinhuisje kan komen wonen. Met hulp van zijn vrienden en zijn briljante schaakcomputer moet hij daarvoor het geheim van oma's schatkaart zien te ontrafelen.

Hun missie levert beeldende scenes op. Bijvoorbeeld van de vrienden die stiekem de trein naar Amsterdam pakken om daar een middag in de kou en stromende regen door de stad te sjouwen voordat ze zich realiseren ze op totaal de verkeerde plek zijn. En van het geheime bezoek aan de tuin van die rare meneer en mevrouw Lawaai, die in oma's oude huis zijn komen wonen.

Het taalgebruik is lekker licht van toon en vaak erg grappig. Het sluit goed aan bij de belevingswereld van kinderen van een jaar of tien, zonder door de knieën te gaan. Bijpersonages worden in een paar zinnen scherp neergezet. Zoals de vader die niet kan klussen maar denkt dat hij dat wel kan, de babbelzieke buurvrouw en de moeder die straaljagerpiloot is en na een vliegdag altijd eerst een tijdje niet goed hoort.

Kortom: een heerlijk kinderboek, dat leest als een trein. Een aanrader voor jongens en meisjes vanaf 9 jaar, voor schakers en niet-schakers.

Simon de Schaker - Oma's schat is te koop in de boekwinkel en via Bol.com. Het boek kost € 13,95. Je hoeft deel 1 niet gelezen te hebben om deel 2 kunnen volgen.

Meet & greet met Joyce van der Meijden op Chessity Nationale Pupillendag

Schrijfster Joyce van der Meijden komt naar de Chessity Nationale Pupillendag op 29 juni in Meppel. Tijdens dit NK Jeugdschaak t/m 9 jaar zal ze Simon de Schaker - Oma's schat promoten en kun je je persoonlijk met haar kennismaken. Een (gesigneerd) exemplaar van de Simon de Schaker-boeken bemachtigen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

De officiële boekpresentatie van Simon de Schaker - Oma's schat in Bussum was een feestelijke aangelegenheid. Lees hier het verslag op Schaaksite.nl :

https://www.schaaksite.nl/2019/06/07/groot-feest-rond-simon-de-schaker/

Related content

by JacquelineW on Nov 23, 2018   4882   0
Schaken is niet alleen voor bollebozen
‘Schaakles? Leuk voor de plusklas.’ Het is een hardnekkig misverstand: schaken is iets voor bollebozen; je moet slim zijn om het te kunnen leren en al helem...
by JacquelineW on Feb 28, 2019   6530   2
Beter op school door schaken
Schaken op school heeft een positieve invloed op de schoolprestaties van kinderen. Ze worden beter in kritisch denken en scoren hoger op 21e-eeuwse vaardigheden dan leeft...
by JacquelineW on May 27, 2020   3191   4
Tip voor jonge schaak- en boeken
In de jaren negentig maakte het boek Lang leve de Koningin van Esmé Lammers (en de verfilming met Moniek van de Ven) duizenden kinderen enthousiast om te gaan scha...

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

3 Comments

Janton 13:16 - 19 Jun 2019
Mijn dochter van 10 is inmiddels halverwege en is dolenthousiast. Alleen een beetje jammer dat ze in plaatst van netjes tijdig gaan slapen, stiekem wat langer zit te lezen :-)
Hugo09_play 19:27 - 24 Jun 2019
Hihihihihi
aurorasu 17:56 - 30 Sep 2020
haha

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 3035;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>