Chessity logo Player

Het Chessity-schaakrapport: duidelijk voor leerling, ouder en leerkracht

Als de leerlingen op school leren schaken, wil je schaken natuurlijk ook in hun schoolrapport opnemen. Daarom biedt Chessity de mogelijkheid om automatisch schaakrapporten te genereren voor je leeerlingen. Dit rapport maakt op één A4-tje duidelijk voor zowel de leerling, de ouders als de leerkracht hoe het gaat met schaken. Het rapport geeft geen beoordeling, maar geeft de persoonlijke groei weer.

Lees ook: Wat het Chessity-rapport je vertelt over denkniveaus

Het Chessity-schaakrapport laat de vaardigheden en progressie van de leerling zien in een overzichtelijke rapportage, die kan worden ingestoken in de rapportmap.

Bekijk de video over het Chessity rapport


Statistieken, lessen diploma's en stickers

Het bovenste deel geeft weer hoe actief de leerling in de desbetreffende periode is geweest, op welk niveau hij of zij lessen volgt en of er al diploma’s zijn gehaald en wat de laatste vaardigheden zijn die de leerling zich eigen heeft gemaakt (stickers):

Het rapport laat niet alleen zien wat de leerling al geleerd heeft en welke groei hij doormaakt, maar ook hoe hij of zij het geleerde toepast in de praktijk. Zo zie je in één oogopslag of beide in balans zijn:

Als de leerling onvoldoende partijen in de arena heeft gespeeld voor een gefundeerde data-analyse, kan het partijniveau niet worden weergegeven. Het advies is dan om meer partijen te spelen:

Loopt het niveau in de lessen sterk voor op het niveau in de partijen? Dan moet de leerling wat meer gaan oefenen met partijen spelen in de arena.

Is het schaakniveau in de partijen opvallend veel hoger dan dat het niveau in de lessen? Dan is slim om juist meer lessen te gaan doen.

Voor dit soort tips biedt het opmerkingenveld ruimte. Maar je kunt hier natuurlijk ook je eigen observaties opschrijven.

 

Rapporten genereren is heel eenvoudig

De rapportentijd is een drukke tijd voor leerkrachten. Daarom hebben we het rapport zo gemaakt dat je het met een druk op de knop kunt genereren. Je hoeft dus niet zelf de resultaten en vorderingen van je leerlingen door te pluizen. Dat is niet alleen fijn om de werkdruk te verlagen, maar ook handig voor leerkrachten die zelf geen of weinig schaakkennis hebben.

Zo genereer je de leerlingrapporten

Aan de pagina met coachtools (klik in het menu op 'coach') is een nieuwe tool toegevoegd, de tool Rapporten:

Deze tool lijkt erg op de Examen-tool. Het printen van rapporten gaat net zo als het printen van diploma's. 

Als de tool opent zie je een lijst met alle leerlingen:

Klik op het pfd-icoontje achter de naam om voor de leerling in kwestie een rapport te genereren.

Liever alle rapporten voor de hele groep tegelijk opvragen? Dat doe je zo:

  1. Als je de leerlingen hebt ingedeeld in groepen, kun je de lijst filteren op de groep waarvoor je de rapporten nodig hebt.
  2. Geef de gewenste startdatum in van de rapportperiode.
  3. Vink de leerlingen aan waarvoor je het rapport wilt genereren.
  4. Klik op de knop 'Print rapport voor geselecteerde gebruikers'

Let op: je kunt maximaal 30 rapporten in één keer genereren.

 

Related content

by JacquelineW on Sep 7, 2018   2009   0
Complete opleiding tot schoolschaker in 6 levels
Chessity's leerlijn Pion-Koning, met bijbehorende examens, vormt een complete opleiding voor schoolschakers. Van het absolute begin tot het niveau waarop ze ook op e...
by JacquelineW on Feb 6, 2019   2307   3
Daag je leerlingen uit met de Diploma Challenge
Leren schaken, is dat niet moeilijk? Niet met de Chessity Diploma Challenge: binnen twaalf weken kunnen alle kinderen schaken! Wij dagen je uit het avontuur aan te gaa...
by JacquelineW on Sep 4, 2018   2741   1
Méér examens, meer diplomafeestjes, meer motivatie
Het belooft een schooljaar vol schaakdiploma’s te worden. Want vanaf nu kunnen leerlingen examen doen en hun diploma halen in alle levels van Pion tot en met Koning...
Posted in: leerkracht, rapport, schaken

Join Chessity now! Don't worry, it's free & easy.

Login Create account

16 Comments

sanne11 20:09 - 4 Nov 2019
Ik vind schaken best wel moeilijk
DeWegwijzer 18:06 - 13 Feb 2020
Wanneer komt er een rapport waar ook pion 2, paard 2 enz. op staat?
MartijnHkloos 18:45 - 18 Feb 2020
Wij gebruiken de Chessity-rapporten als bijlage bij het schoolrapport. Ze geven een goed beeld en zien er aantrekkelijk uit. We lopen er alleen wel tegenaan dat de diploma's Pion 2 en Paard 2 niet weergegeven worden op het rapport. Je ziet daardoor geen voortgang bij de leerlingen die Koning al hadden, wat niet zo motiverend is. Ook vallen nu bij sommige leerlingen de pijlen die het niveau aangeven buiten de marges (score > 240), wat slordig staat. Hopelijk worden de rapporten snel geactualiseerd.
Markck 14:46 - 19 Feb 2020
Leerkrachten zijn ook enthousiast over de rapporten. Wel jammer dat bij de leerlingen die verder zijn dan Pion2 de pijl "niveau in de lessen" van het rapport valt.
JacquelineW 11:14 - 20 Feb 2020
-- “Wat doen we met de vraag wanneer de zwarte levels in het rapport worden opgenomen?”
-- “Die komen pas in het rapport als alle zwarte levels af zijn. Eh, hoe zeg je subtiel ‘komend jaar niet’?”

Tja, mooier kunnen we het antwoord helaas niet maken. De aanpassingen die nodig zijn om de zwarte levels op een goede manier in het rapport op te nemen zijn ingrijpender dan het lijkt. Dat heeft te maken met de meet- en analysetechnologie die onder de motorkap van het rapport zit. Om die te ontwikkelen moeten eerst alle zwarte levels af zijn. Daar zijn we mee bezig, maar we moeten scherpe keuzes maken in wat we als eerste oppakken. We volgen daarin de ontwikkeling van de leerlingen. Tegenover tienduizenden leerlingen die in de witte levels spelen zijn er op dit moment nog maar enkele tientallen die al met de zwarte lessen bezig zijn. Bij het maken van de nieuwe zwarte lessen volgen we het leertempo van deze leerlingen. Omdat sommigen sneller gaan dan wij kunnen bijbenen, krijgen deze kinderen de mogelijk om de lessen in bèta te maken.
MartijnHkloos 18:05 - 20 Feb 2020
Dankjewel Jacqueline voor de heldere toelichting op de gemaakte overwegingen en de complexiteit die er achter het schaakrapport zit. Maar misschien is er een tussenweg mogelijk, waarbij het wel alvast simpelweg op het rapport vermeld wordt als iemand pion 2 en/of paard 2 heeft gehaald. En dat in dat geval de pijl met "niveau in de lessen" vervangen wordt door een vermelding dat dit niveau boven de 240 ligt, zonder dit nader te specificeren. De pijl voor niveau in de partijen zou je voor kinderen die boven de 240 zitten, ook kunnen vervangen door een vermelding van de score zoals die ook in het dashboard staat, zonder een pijl die van het papier afvalt. Op die manier gaat het vooral om cosmetische aanpassingen aan het rapport, waarvan ik me kan voorstellen dat de inspanning om die te realiseren vele male kleiner is dan de aanpassingen aan de meet- en analysetechnologie onder de motorkap die je uiteindelijk in het ideaalplaatje wilt doorvoeren. Een tussenoplossing dus.Zou dat wellicht eerder tot de mogelijkheden behoren?
vbsMaksymM 17:20 - 16 Mar 2020
Ik vind schaken heel leuk.
MSVEdward 10:31 - 21 Apr 2020
ja schaken is fantastisch
liammo 09:27 - 5 May 2020
Schaken is fantastisch
MSVEdward 09:31 - 5 May 2020
mee eens
liammo 09:31 - 5 May 2020
Ja!!!!!
liammo 09:32 - 5 May 2020
Ja!!!!!
MSVEdward 09:46 - 5 May 2020
jij hebt alle examens al
lolexpert 09:29 - 6 May 2020
schaken is leuk
MSVEdward 09:30 - 6 May 2020
ja
joannesvico 14:00 - 11 Aug 2023
ja je hebt het zeker weten tegen mij MSVEdward ja ik heb mijn koning twee al

Gameviewer widget for your website

Just copy and paste the code below on your website wherever you want the gameviewer to display.
The gameviewer widget for websites 600px by 330px in dimensions.
<script type="text/javascript">
	var chessity_gameblog_id = 2979;
</script>
<script type="text/javascript" src="https://www.chessity.com/gameview.js"></script>